Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima Vivisekt

NOVI SAD, 9. maja 2011. (Beta) - Festival dokumentarnog filma posvećen ljudskim pravima Vivisekt (Vivisect) počinje u ponedeljak uveče u Kulturnom centru Novog Sada i do 14. maja premijerno će biti prikazano ukupno 17 filmova.

Šesti po redu Vivisekt ove godine za temu ima "Osvajanje slobode". Festival otvara igrani film Vladimira Paskaljevića "Sestre", istinita priča o žrtvama trgovine ljudima, koji je nastao uz podršku Vlade Srbije, s ciljem podrške kampanji Ujedinjenih Nacija u borbi protiv trgovine ljudima.

Svetsku premijeru na festivalu imaće film francuskog autora Lorana Asa "Sreća... Obećana zemlja".Biće prikazani i filmovi koji tretiraju teme desnog ekstremizma medju mladima u Srbiji, o muzici kao sredstvu za mučenje zatvorenika, o nasilju u porodici, o političkim azilantima iz Čilea.

Filmovi govore o političkim čistkama nakon Madjarske revolucije 1956. godine, o zatvorenicima iz bivše Istočne Nemačke koji su završili u zatvoru jer su pokušali da pobegnu iz zemlje, o protestantima i katolicima u Severnoj Irskoj, o umiranju dece u Africi, o borcima za gradjanska prava u SAD.

Pogledajte još