Marku Belokiju Zlatni lav za životno delo

RIM, 9. maja 2011. (Beta-AFP) - Italijanski režiser Marko Belokio dobiće nagradu za životno delo na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji, saopštili su organizatori te filmske smotre.

Direktor festivala Marko Miler nazvao je 71-godišnjeg Belokija "jednim od najvećih imena modernog filma" i "neumornim putnikom, nosiocem ideja, istraživačem tanane granice izmedju njega samog, filma i istorije". Na Mostri će biti prikazana nova verzija Belokijevog filma "U ime oca" iz 1972, koji iznosi žestoku kritiku i osudu postupaka katoličke crkve.

Jedan od Belokijevih novijih filmova "Pobediti" govori o životu ljubavnice Benita Musolinija i njihovog vanbračnog sina. Belokijev prvi film "Pesnica u džepu" iz 1965, priča o problemima u životu italijanskih porodica, stekao je kultni status. Medju ranijim dobitnicima Zlatnog lava za životno delo su Dejvid Linč, Klint Istvud, Tim Barton, Fransis Ford Kopola i Čarli Čaplin. To priznanje prošle godine je dobio hongkonški režiser Džon Vu. Ovogodišnji festival u Veneciji trajaće od 31. avgusta do 10. septembra.

Pogledajte još