"Brezovica" možda menja vlasnika

Vlasti u Beogradu, osim privatizacije "Brezovice", rešavaće i druge lokalne probleme stanovništva, pre svega status više stotina raseljenih lica, projekte u oblasti poljoprivrede, ali i opremati druge objekte u Štrpcu.

Moguće je da će privatizacija ski-centra "Brezovica" biti pokrenuta po ubrzanoj proceduri, saznaje Tanjug u menadžmentu kompanije "Ineks hoteli", a u čijem sastavu posluje ovaj ski-centar. Generalni direktor hotela "Narcis" na Brezovici Jovica Budurić izjavio je Tanjugu da je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, gostujući u Štrpcu, rekao "da se ide ka nekom rešenju da to bude srpska privatizacija". On je naveo i da je menadžment "Ineks hotela" pre tri-četiri dana imao sastanak s predstavnicima vlasti i podsetio da je još 27. decembra 2007. godine vlada donela poseban zaključak u vezi s rešavanjem statusa ovog hotelsko-ugostiteljskog kompleksa. Đelić je, inače, prilikom posete Štrpcu izjavio da će vlasti u Beogradu, osim privatizacije Brezovice, rešavati i druge lokalne probleme stanovništva, pre svega status više stotina raseljenih lica, projekte u oblasti poljoprivrede, ali i opremati druge objekte u Štrpcu. 

Generalni direktor "Ineks hotela" Jasminka Stanojčić potvrdila je Tanjugu da je, uz velike napore koje je uložio menadžment tog preduzeća, trenutno stanje pokrenuto s mrtve tačke, kao i da je sad na vlastima u Srbiji da pomenuti zaključak sprovedu u delo. Nije mogla da govori o detaljima tog zaključka, istakavši da nije za to ovlašćena, ali je naglasila da se u njemu ne spominju nikakvi rokovi kada je reč o završetku procesa privatizacije "Brezovice". S druge strane, kosovski elektronski mediji na albanskom jeziku kažu da je privatizacija kompleksa "Ineks−Brezovica" zaustavljena 2007. godine i navode "da je ta odluka podelila bord direktora u Kosovskoj poverilačkoj agenciji (KPA), pošto su se lokalni članovi tog borda usprotivili svojim međunarodnim kolegama, s tvrdnjom da će odluka o odlaganju privatizacije udaljiti strane investitore s Kosova". 

Mediji, međutim, ističu i to da, bez obzira što je "bord rukovodstva u KPA proteklih meseci digao ruke od te privatizacije, odlučeno je da se privatizacija ovog kompleksa odloži za proleće 2008. godine". Privatizacija ski-centra "Brezovica" započeta je po srpskim propisima, a zaustavljena je 31. oktobra 2006. na osnovu zaključka Ministarstva privrede i po rešenju Trgovinskog suda koji je, po osnovu tužbe "Ineks hotela", izrekao zabranu raspolaganja kompleksom na "Brezovici". Agencija za privatizaciju ponudila je KPA opciju da se napravi odgovarajući dokument u vezi s procedurom prodaje, ali kako nije bilo obostrane zainteresovanosti, procedura je zaustavljena. 

Posle dužeg vremena, tačnije, početkom oktobra prošle godine, mediji su objavili informaciju da je KPA potvrdila svoju odluku da nastavi privatizaciju turističkog kompleksa na Brezovici. Zamenik direktora te agencije Ahmet Šalja izjavio da je odluka postala "snažna" zbog zelenog svetla koje je KPA dobila iz kancelarije u Njujorku. Ski-centar na Brezovici vodi se kao imovina u poslovnim knjigama Holding kompanije "Ineks intereksport" iz Beograda i u državini je turističkog preduzeća "Ineks hoteli". U ski-centru je zaposleno 300 radnika, a sve aktivnosti centra svele su se na održavanje multietničkih seminara. Da bi se kompleks podigao na zahtevan nivo, potrebna su hitna ulaganja od najmanje 300.000 do 500.000 evra. Ski-centar "Brezovica" je među najvećima u regionu, a sa stazama na visini između 1.700 i 2.500 metara registrovan je i u Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS). Prednost centra je i to što je udaljen 60 kilometara od prištinskog i 70 kilometara od skopskog aerodroma. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još