Svetlana Ražnatović pred Višim sudom

Beograd -- Viši sud u Beogradu u podne odlučuje o sporazumu o priznanju krivice koji su sa tužilaštvom sklopile Svetlana Ražnatović i njena sestra.

Kako B92 saznaje, Ražnatovićeva će u Palatu pravde doći sa sestrom i advokatima, koji su pisanja žute štampe o njenoj navodnoj bolesti nazvali “besmislicama”.

Prema sporazumu, pevačica i njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić bi trebalo da plate milion i po evra državi. Sporazum predviđa i da Svetlana Ražnatović provede godinu dana u kućnom pritvoru, a njena sestra šest meseci.

Tačno uz podne u Palati pravde sudsko veće na čelu sa Slađanom Marković doneće odluku da li je dogovor koji je pevačica sklopila sa Tužilaštvom o priznanju krivice prihvatljiv ili ne.

Naime, nakon osmogodišnje istrage, Ražnatovićeva se pre mesec dana dogovorila s Tužilaštvom da prizna krivicu po dva osnova: da je uzimala za sebe novac od transfera 10 fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove, i da je bez dozvole držala 11 pištolja.

Zbog toga će ona morati da plati milion i po evra i ostane u kućnom pritvoru osam meseci, pošto joj je u kaznu uračunat raniji četvoromesečni pritvor.

Zauzvrat, klasičan sudski postupak neće biti pokrenut.

Ovim sporazumom obuhvaćena je i finansijska istraga koju je Tužilaštvo planiralo da pokrene, kako bi utvrdilo da li su primanja popularne pevačice i njene najbliže rodbine u skladu sa legalno stečenim prihodima. Zbog toga inspektori, po ovom osnovu, neće ispitivati poreklo novca udovice Željka Ražnatovića Arkana.

Ukoliko Ražnatovićeva ne plati dogovorenu sumu u roku koji će biti određen, dogovor sa Tužilaštvom pada u vodu, pa će ona morati da se pojavi na sudu, u redovnom sudskom procesu. Takođe, ukoliko elektronski nadzor pokaže da ne poštuje kućni pritvor, odmah će biti sprovedena u zatvor na godinu dana

Uz Svetlanu Ražnatović, dogovor sa tužilaštvom sklopila je i njena sestra Lidija Ocokoljić, ali ne i nekadašnji funkcioneri Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević, koji su u međuvremenu uložili žalbe.

Vest da Svetlana Ražnatović treba da plati milion ipo zbog nekoliko puta veće pronevere uzburkala je javnost, ali je ubrzo usledilo obrazloženje tužilaštva: sporazum se odnosi samo na "grehe" Ražnatovićeve prema državi.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić je tada rekao da će ovakvim sporazumom država zaraditi tri puta više od iznosa za koji je oštećena.

Kako je objasnio, sporazum se ne odnosi na novac za koji je oštećen FK Obilić, koji u posebnom sudskom postupku može da pokrene pitanje svoje odštete. Međutim, klub se javno izjasnio da to neće učiniti.

Pogledajte još