Neće biti pojeftinjenja goriva

BEOGRAD, 9. maja 2011. (Beta) - Iako su cene nafte u protekle dve sedmice pale u svetu za više od 12 odsto, gradjani Srbije teško mogu očekivati da će gorivo pojeftiniti.

Naftna industrija Srbije, koja je najveći snadbevač pumpi u Srbiji, saopštila je da su njene cene na prosečnom nivou u regionu.

"NIS će težiti da zadrži konkurentne cene u Srbiji i pratiti da budu prosečne po regionu. Dalje promene cena zavisiće od cene nafte na svetskom tržištu i situacije na regionalnom tržištu naftnih derivata", rečeno je agenciji Beta u NIS.

Kako navode u NIS, nagli pad cene sirove nafte na svetskom tržištu prouzrokovan je dnevnopolitičkim uticajem, a ne ekonomskim: "Cena nafte u 2011. godini podložna je spekulativnim uticajima", navodi NIS.

Cena nafte na medjunarodnom tržištu u protekle dve sedmice opala je za više od 12 odsto, a blago je oslabio i kurs dolara u odnosu na evro. Na pumpama NIS, evro-dizel košta od 130 do 136 dinara za litar, dizel D2 od 119 do 123 dinara a bezolovni benzin od 125 do 131 dinara za litar.

Pogledajte još