Probuđen nacionalizam Mađara

BUKUREŠT, 19. februar 2008. (FoNet) - Proglašenje nezavisnosti Kosova probudilo je nacionalizam kod Mađara u Rumuniji, upozorava rumunska štampa.

Sekulski, odnosno sekeljski ili šeklerski Mađari su najjača i najpovezanija regionalna zajednica Mađara u Rumuniji, sa oko 670.000 pripadnika (40 odsto ukupnog broja rumunskih
Mađara) koji žive u istočnoj Transilvaniji.

Ovdašnji dnevnik "Kotidianul" prenosi da su lideri rumunskih Mađara jednoglasno pozdravili nezavisnost Kosova, koju su uzeli za primer za stvaranje sekulske autonomije.

Dvojica političara Demokratskog saveza rumunskih Mađara posetili su Kosovo ovog vikenda da bi se na licu mesta informisali o tamošnjim događanjima.

Kotiniadul dodaje da su to bili "poslati izviđači RMDSZ da bi naučili lekcije iz separatizma".

Predsedik RMDSZ Bela Marko izjavio je da su evroposlanik Čaba Šogor i poslanik u rumunskom parlamentu Arpad Antal otputovali na Kosovu na svoju privatnu incijativu.

Dnevnik "Gardianul" u naslovu ističe da je "Putin gurnuo Transilvaniju u ruke mađarskih sepratista", aludirajući na to da je ruski predsednik uvrstio ovu rumunsku oblast, naseljenu Mađarima, među regione u kojima se Kosovska nezavisnost tumači kao korisni presedan.

Dnevnik "Ziuo" povodom proglašenja nezavisnosti Kosova piše da se radi o opasnom presedanu i podseća da je to prvi put da su granice neke države jednostrano menjane posle 1945.godine.

Pogledajte još