Nerazvijenim pomagati bez mešanja

ISTANBUL/BEOGRAD, 10. maja 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se u utorak na konferenciji UN u Istanbulu za pomoć nerazvijenim i siromašnim zemljama sveta, ali na osnovu poštovanja suvereniteta i bez mešanja u unutrašnje prilike.

Na četvrtoj konferenciji UN o najnerazvijenijim zemljama, Jeremić je pružio podršku nastojanjima tih država da prevazidjui izazove i rekao da je Srbija pomogala i da će dalje pomagati njihov razvoj.

"Angažovanje bi trebalo da bude zasnovano na istinskoj saradnji s najnerazvijenijim zemljama, na osnovama ravnopravne suverenosti i podešeno prema posebnim prilikama država. Dok bi načela dobre vladavine trebalo podsticati, pomoć ne sme ishodovati u mešanje. To je decenijama bio dosledan stav moje države", rekao je Jeremić.

On je kazao da Srbija, najveća država naslednica bivše Jugoslavije, jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, snažno podržava najnerazvijene zemlje. "Moja zemlja je i dalje izuzetno ponosna na ulogu koju je imala u istoriji Pokreta nesvrstanih", rekao je Jeremić i dodao da će 50. godišnjica tog pokreta biti obeležena u Beogradu.

"Pod predsednikom Titom, aktivno smo i dosledno podržavali antikolonijane borbe za nacionalno oslobodjenje mnogih najnerazvijenijih zemalja sveta. Kao istinski i bezuslovni prijatelj, ohrabrujemo najnerazvijenije zemlje sveta da potvrde svoje važno mesto u medjunarodnoj zajednici", rekao je Jeremić.

Pogledajte još