TROPSKO SUPERVOĆE: Baobab postaje sve popularniji kao deo zdrave ishrane

Baobab i ishrana: da, dobro ste pročitali. Ovo drvo koristi se u prehrani već vekovima, a saznajte i za šta sve ima blagotvorno dejstvo.

Prema botaničarima, baobab je najšire drvo na svetu. U prevodu, njegov naziv znači "drvo života". Pored toga što je poznato po svom karakterističnom izgledu, baobab predstavlja nutritivnu bombu. Skoro svi njegovi delovi su lekoviti i zdravi i hiljadama godina koriste se u prehrambene i lekovite svrhe.

Baobab i ishrana – zdravstveni benefiti

Pulpa ploda baobaba prepuna je vitamina C i polifenola koji imaju antioksidantna svojstva. Isto tako, baobab je bogat magnezijumom, kalcijumom i gvožđem. Uz to, ova voćka sadrži vlakna, te se pokazala delotvornom kod poboljšanja varenja, spuštanja nivoa holesterola, kao i šećera u krvi.

Samo 100 g baobama sadrži 173 miligrama vitamina C! A dnevna preporučena doza je 75 miligrama. Upravo zahvaljujući ovom vitaminu, plod ovog drveta umanjuje oksidativni stres u telu, koji je zaslužan za razvijanje brojnih hroničnih bolesti kao što su kancer, srčana oboljenja, Alchajmer i reumatoidni artritis.

Uz sve to, baobab ptiti naš imuni sistem i jača ga. Vitamin C takođe pomaže u sintezi kolagena, te pomaže koži da ostane sveža i mladolika. Uz to, rane brže zarastaju.

Kako se konzumira baobab?

Baobab je na našem tržištu novost, te se može pronaći u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Najčešće, prodaje se u prahu. Ukus mu je sladak i podseća na mešavinu grejpfruta i vanile. Stoga se najčešće koristi u pripremi šejkova, sokova, ali i slatkiša i poslastica.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.