Bez rezultata u pretrazi Livočkog jezera

PRIŠTINA, 10. maja 2011. (Beta) - Stručnjaci misije Euleks iz Odeljenja za sudsku medicinu u utorak su u Livočkom jezeru, u blizini Gnjilana na Kosovu i Metohiji, sproveli potragu za nestalima u ratnim sukobima, ali nisu našli ljudske ostatke, saopštila je misija Euleks.

"Ovom prilikom nisu pronadjeni nikakvi (ljudski) ostaci", rekao je jedan od rukovodilaca Odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson i dodao da je njegov tim spreman da ode i ponovo ispita lokaciju "ukoliko bude imao bolje informacije".

U pretrazi su učestvovali i ronioci Bezbednosnih snaga Kosova.

Od sukoba na prostoru Kosova i Metohije 1.821 osoba se vodi kao nestala. Na toj listi nalazi se 526 osoba srpske nacionalnosti. Odeljenje za sudsku medicinu na Kosovu sastoji se od ekipe Euleksovih i lokalnih kosovskih eksperata za sudsku medicinu i nestala lica.

Narednih dana bi trebalo da se nastavi istraga lokacije Žilivode kod Obilića gde se takodje sumnja da se nalazi masovna grobnica kosovskih Srba. Ispitivanje tog zemljišta na kome se pretpostavlja da se na dubini od najmanje 25 metara nalaze posmrtni ostaci 26 Srba, medju kojima i tela devetorice rudara ugljenokopa Belaćevac, kidnapovanih 1998. godine počela je u avgustu. Pretraga je prekinuta zbog loših vremenskih uslova.

Pogledajte još