Šansa za mlade − od jula

Nacionalna strategija za mlade u Srbiji predvideće podršku u započinjanju sopstvenog biznisa i osnivanju malih i srednjih preduzeća, najavila je juče ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković. Prilikom jučerašnje prezentacije Nacrta strategije za mlade u beogradskom Sava centru ona je rekla da bi taj dokument, nakom usaglašavanja konačne verzije, Vlada Srbije trebalo da usvoji tokom aprila, dok će akcioni planovi za sprovođenje strategije biti doneti do jula. U Srbiji živi oko milion i po mladih uzrasta od 15 do 30 godina i oni čine 20 odsto ukupne populacije. 

Samardžić-Marković istakla je da samozapošljavanje mladih treba podstaći zbog toga što čak 80 odsto te populacije u Srbiji radi za druge. 

- Cilj je da kreativni mladi ljudi osnivaju svoja mala i srednja preduzeća, u kojima će postojati uslovi za dalje zapošljavanje. Tako će se postići prosperitet i bolji uslovi života za mlade ljude - kazala je ministarka omladine i sporta. Ona je navela da je Srbija jedina zemlja u regionu koja još nije donela strateški dokument koji će se baviti problemima mladih ljudi. Prema njenim rečima, jedna od mera koju podrazumeva Nacionalna strategija jeste i otvaranje kancelarija za mlade na lokalnom nivou. Do sada je, od 168 opština u Srbiji, svega sedam otvorilo svoje kancelarije. 

Samardžić-Markovič je istakla da će se Nacionalna strategija za mlade baviti i pitanjem dostupnosti obrazovanja i priznavanjem neformalnog obrazovanja kao načina da se steknu brojne veštine koje mogu biti prednost prilikom zapošljavanja. 

- Strategija za mlade predstavlja prvi korak ka iznalaženju institucionalnih i sistemskih rešenja za probleme mladih - zaključila je Samardžić−Marković. Nacrt Nacionalne strategije za mlade dostupan je na sajtu www.zamislizivot.org.

("Pregled")

Pogledajte još