Bramerc završava posetu

BEOGRAD, 11. maja 2011. (Beta) - Glavni haški tužilac Serž Bramerc završava dvodnevnu posetu Beogradu razgovorima s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Bramerc, koji u junu treba da podnese izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u utorak je razgovarao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, predstavnicima operativnih službi koje tragaju za haškim beguncima i sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Od Bramercove ocene saradnje Beograda s Haškim tribunalom zavise dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Bramerc je bio zadovoljan razgovorom sa predstavnicima srpskog Tužilaštva za ratne zločine i posebno je naglasio značaj regionalne saradnje u potrazi za haškim beguncima, izjavio je u utorak portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

Prema njegovim rečima, Bramerc se u razgovoru sa tužiocem Vladimirom Vukčecićem posebno osvrnuo na sporazum sa BiH o medjusobnom izručenju državljana optuženih za organizovani kriminal i ratne zločine. Vekarić je naveo da je susret sa Bramercom bio uobičajeni radni sastanak.

Bramerc je uoči dolaska u Beograd razgovaraoa sa članovima delegacije Holandskog parlamenta koja je boravila u Srbiji, i oni su ga obavestili da nisu u potpunosti zadovoljni saradnjom Srbije sa Tribunalom, piše list "Danas" od srede. List saznaje da je šefica holandske delegacije Herda Ferburg, telefonom Bramercu prenela i da "delegacija nije uverena da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ima stopostotnu kontrolu nad aktivnostima potrage za (Ratkom) Mladićem".

Pogledajte još