Optužnica zbog ratnog zločina u Borovom Selu

ZAGREB, 11. maja 2011. (Beta) - Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana zbog ratnog zločina u Borovom Selu 1991, današnjem Borovu, saopštilo je tužilaštvo.

Optužnica je podignuta protiv M. M. (1947.), J. J. (1955.), D. R. (1967.) i M. M. (1963.) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, kao i protiv J. V. (1959.) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Petorica državljana Hrvatske, od kojih su četvorica nedostupna hrvatskom pravosudju, sumnjiče se da su 2. maja 1991. zlostavljali i mučili nekoliko ranjenih hrvatskih policajaca, kao i još dvojicu policajaca koje su dan ranije zarobili.

U tadašnjem Borovom Selu iz zasede je ubijeno 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jednice policije koji su došli da izbave dvojicu kolega, koje su prethodno, u noći s 1. na 2. maj, zarobili pripadnici srpskih formacija. Tada su ranjena 22 policajca.

Protiv prvooptuženog Milana M, koji je uhapšen 13. novembra prošle godine, predloženo je produženje pritvora u kojem se nalazi zbog posebno teških okolnosti počinjenog nedela, dok se ostali optuženi nalaze u bekstvu.

Pogledajte još