Merilo tržište, ne politika

Za mesec dana, odnosno krajem marta, Agencija za privatizaciju pozvaće potencijalne kupce "Hebe" da otkupe tendersku dokumentaciju. Kako je saopštio generalni direktor "Hebe" Miodrag Manasijević, u ovoj bujanovačkoj fabrici zasad ne znaju ništa o potencijalnim većinskim vlasnicima ove čuvene fabrike na jugu Srbije. 

- Imajući u vidu naš geostrateški položaj, verujem da će Agencija za privatizaciju poštovati obećanje da će privatizacija biti sprovedena izuzetno pažljivo, da se neće dozvoliti da bude predmet političkog prepucavanja i da će najvažniji biti ekonomski kriterijumi i stvaranje uslova za ostanak i opstanak ljudi na ovom nerazvijenom području - rekao je Manasijević. 

On je istakao da je vrlo bitno da se ovaj proces najzad okonča, kako bi bujanovački proizvođač mineralne vode i sokova postao tržišno ravnopravan s privatnom konkurencijom u industriji mineralne vode. 

- Odmah posle toga krenuće se u razvoj, ne bismo li se što pre vratili na poziciju iz 2003. godine, kad smo bili drugi na listi proizvođača mineralne vode u Srbiji - dodao je Manasijević. 

"Heba", s proizvodnjom i plasmanom 46 miliona litara vode i sokova lane, četvrta je na lestvici domaćih fabrika iz ove privredne grane. To se ovde ocenjuje kao solidno postignuće imajući u vidu sve okolnosti – dovoljno je da se pojavi i najmanja punionica, a prethodnih godina nicale su kao pečurke posle kiše, pa da se izgubi parče tržišta. Pri tom je "Heba" lane povećala proizvodnju za pet odsto. Prošla godina donela je prihod od oko 10 miliona evra. Naročito se potenciraju izvozni rezultati, bolji za skoro 10 odsto od onih iz pretprošle godine. Vodu nije lako izvoziti, pogotovu u udaljenije krajeve sveta, ako se zna da su transportni troškovi za tu relativno jeftinu robu veoma visoki. 

Bujanovačka firma privatizuje se od 2002. godine, a glavni razlog odugovlačenja bila je neraspodeljena dobit od oko pet miliona evra − deo dobiti koji je ulagan u modernizaciju fabrike. Zaposleni su tražili otklanjanje svih nejasnoća i nedoumica oko rokova i načina njene isplate, zbog čega su svojevremeno mnogi i tužili firmu. Manasijević veruje da će "Heba" dobiti strateškog partnera koji će širiti proizvodnju, kao što očekuje da će biti usvojen i predloženi socijalni program. Posle "Simpa", "Heba" zapošljava najviše radnika u bujanovačkoj opštini − oko 500. U fabrici misle i da tehnološke intervencije po privatizaciji nisu neophodne; jedino oko čega budući vlasnik treba da se založi je obrada tržišta i marketing. U tome će svakako pomoći nedavno dobijen sertifikat HACCP. Inače, ovogodišnji planovi "Hebe" su za deset odsto ambiciozniji od prošlogodišnjih. Računa se da će ove godine uspeti da proizvedu i prodaju oko 50 miliona litara mineralne vode i sokova.

("Pregled")

Pogledajte još