Savet bezbednosti u četvrtak o Kosovu

BEOGRAD, 11. maja 2011. (Beta) - Savet bezbednosti UN razmotriće u četvrtak razvoj dogadjaja na Kosovu, a očekuje se da bude reči i o inicijativi Srbije za pokretanje istrage pod okriljem SB povodom optužbi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999.

Inicijativa Srbije za pokretanje istrage o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. nije uvrštena u dnevni red sutrašnje sednice Saveta bezbednosti, ali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić koji će učestvovati na sednici, očekuje da će i o tome biti reči.

Najavljujući svoj put u Njujork, Jeremić je prošle sedmice rekao da u UN "nećemo diskutovati samo o izveštaju Unmika, razgovaraćemo i o inicijativi koju je Srbija sad već zvanično pokrenula kroz generalnog sekretara UN, koji je svim članovima SB cirkulisao predlog Srbije".

Medjutim, Jeremić ne očekuje da Savet bezbednosti u četvrtak donese konačnu odluku o tom predlogu i najavljuje da će Srbija i potom nastaviti da insistira da dodje do dogovora o tome. Jeremić je takodje izrazio nadu da niko od stalnih članica SB neće uložiti veto na, kako je rekao, "pokušaj da se utvrdi istina, jer to ne bi bilo u skladu sa zajedničkim vrednostima UN".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici SB ocenio je da je potrebna "temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o ozbiljnim optužbama (o trgovini organima) uz snažan program zaštite svedoka i uz punu saradnju svih relevantnih činilaca".

Pogledajte još