UČINITE JE MEKOM I GLATKOM: Promenite četiri navike ako vas muči suva koža

Nagle temperaturne promene mogu krajnje nepovoljno da utiču na kožu i da je učine dehidriranom. Hladan i suv vazduh može izazvati osećaje zatezanja, svraba i ljuštenja. Nikome nije prijatno kada takve promene uoči na svom licu.

Dermatolozi ističu:

- Uglavnom je koža suva zimi kada padne temperatura i vlažnost. Prirodnu barijeru za zaštitu kože može oštetiti suv vazduh, koji povećava gubitak vode iz kože. U normalno hidriranoj koži, lojne žlezde proizvode sebum. Ovo deluje kao zaštitna barijera koja sprečava isparavanje vode. Ali suvo i hladno okruženje, zajedno sa ledenim vazduhom zimi, ometaju ovu normalnu sposobnost kože.

Stručnjaci za kožu ukazuju koje navike mogu znatno pogoršati ovaj problem i šta bi to odmah trebalo da promenite!

1. Totalna promena navika tuširanja

Pre tuširanja poželjno je da koristite suvu četku kako biste otklonili mrtve ćelije. Ne tuširajte se previše vrućom vodom i ne više od 10 minuta. Poželjno bi bilo da osušite kožu tri minuta nakon tuširanja i da onda nanesete kremu za telo.

2. Promenite materijal vaše garderobe

Pamučna odeća manje iritira kožu od nekih drugih materijala, npr. vune. Takođe, stavite rukavice kada je hladnije vreme, kako biste zaštitili kožu na rukama.

3. Smanjite unos nezdrave hrane

Brza hrana, šećer ili prerađena hrana ne samo što su loš izbor ukoliko želite da smršate, već izuzetno loše mogu delovati na kožu. Osim toga, ako vam je koža suva - smanjite unos žitarica. Možda vam to ne bi palo na pamet, ali ove namirnice sadrže materije koje naglo podižu insulin, što može pogoršati iritaciju kože.

4. Uvrstite u vaš meni više ribe

Riba je sjajan izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju umirujuće dejstvo na kožu. Kokosovo ulje i laneno seme takođe su odličan izbor jer su obogaćene ovim kiselinama. Ove dve namirnice savršebno idu u salate, smutije i kaše.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još