HRANA I LEK: Zdravstvene prednosti belog luka

Osim što daje poseban ukus mnogim jelima, beli luk takođe nudi neke neverovatno zdrave prednosti kada se jede.

Beli luk sadrži moćna jedinjenja na biljnoj bazi, fitokemikalije, koja su povezana sa brojnim zaštitnim zdravstvenim prednostima kada su uključeni u ishranu.

Prema rečima Ejmi Satrazemis, sertifikovanom sportskom nutricionisti i registrovanom dijetetičaru, "zbog tih jedinjenja, beli luk se takođe koristio kao vid prirodne medicine kroz istoriju u različitim kulturama".

Džoš Šlotman, sertifikovani lični trener i nutricionista, dodaje da beli luk pomaže u borbi protiv bolesti, u borbi protiv upala, pa čak i u zarastanju rana.

- Koristio se u tradicionalnoj medicini vekovima kao antibiotik, antifungalni i antiinflamatorni agens - kaže on.

Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Lekovita svojstva koja beli luk ima na naše zdravlje su zaista neverovatna, a ovo su samo neka od njih.

Beli luk je pun hranljivih materija

Beli luk obezbeđuje impresivan broj i količinu hranljivih materija u odnosu na nizak broj kalorija, što ga čini hranljivim sastojkom.

Konzumiranjem belog luka počastićete svoje telo nekim ključnim hranljivim sastojcima kao što su mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i još mnogo toga.

Pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Značajna istraživanja su otkrila da beli luk ima ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, on zapravo snižava visok krvni pritisak i reguliše nivo holesterola, uključujući snižavanje LDL, ili "lošeg" holesterola.

On sadrži alicin, na primer, kardioprotektivno jedinjenje koje sadrži sumpor, koje se oslobađa kada se sirovi beli luk žvaće, secka ili izgnječi, i odgovorno je za prepoznatljivu aromu i ukus belog luka.

Pored brojnih drugih lekovitih svojstava, efekti alicina na smanjenje holesterola i krvnog pritiska su korisni za kardiovaskularni sistem.

Snažan je antioksidans

Dok govorimo o prevenciji bolesti, beli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale.

Beli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida, u stvari, otkriveno je da beli luk sadrži više od 20 polifenolnih jedinjenja.

Hrana bogata antioksidansima može da pomogne u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može da smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom: karcinom, bolesti srca, dijabetes, Alchajmerova bolest i još mnogo toga.

Ima antifungalna i antibakterijska svojstva

Novije naučno interesovanje za antimikrobne moći belog luka otkrilo je njegov potencijal da zaštiti od virusa, bakterija i gljivica, velikim delom zahvaljujući alicinu.

Istraživači su pretpostavili da određena jedinjenja iz belog luka deluju na sprečavanje štetnih spoljašnjih mikroorganizama da napadaju zdrave ćelije, kao i da ometaju njihovu sposobnost rasta.

Jača imuni sistem

Pored toga što otežava hvatanje patogena, beli luk takođe može da pomogne tako što će da ojača vaš imuni sistem da bi mogao da se bori protiv njih pojačavanjem odgovora belih krvnih zrnaca.

Poznato je da sadržaj sumpora u belom luku pojačava naš imuni odgovor. Jedan naučni pregled koji je proučavao efekte ekstrakta starog belog luka na imuni sistem pokazao je povećanu aktivnost imunskih ćelija kod učesnika koji su konzumirali određenu dozu ekstrakta starog belog luka tokom 90 dana u poređenju sa placebo grupom.

Zaključeno je da ekstrakt starog belog luka može da "pojača funkciju imunskih ćelija i i da može delimično da bude odgovoran za smanjenu težinu prijavljenih prehlada i gripa".

Beli luk ima obećavajuća antikancerogena svojstva

Iako je u toku više istraživanja kako bi se u potpunosti razumela specifična antikancerogena aktivnost belog luka, mnoge studije ukazuje na to da konzumiranje belog luka može da pomogne u zaštiti od karcinoma i da nekoliko njegovih bioaktivnih molekula ubija ili inhibira rast kancerogenih ćelija.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu "Nutrients" primetila je da "domaći ekstrakt belog luka ima aktivnosti protiv karcinoma i "in vitro" i "in vivo"".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još