Banke neće moći jednostrano da menjaju kamate

BEOGRAD, 11. maja 2011. (Beta) - Banke u Srbiji, prema Predlogu zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, više neće moći jednostrano da menjaju kamatu na odobrene kredite, dok će kamatna stopa morati da budu odredjena jasno i precizno, rekao je u sredu guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je, obrazlažući predloženi zakon u parlamentu, rekao da on obuhvata zaštitu korisnika bankarskih usluga, finansijskog lizinga i korisnika usluga u finansijskoj pogodbi odloženog plaćanja kupljene robe.

Prema njegovim rečima, tim zakonom se obezbedjuje ravnopravan odnos izmedju banaka i korisnika kredita, kao i pravo korisnika finansijskih ugovora na informisanje, kako bi bili zaštićeni od bilo koje vrste diskriminacije u odnosu sa poslovnim bankama.

Šoškić je rekao da zakon omogućava i da korisnik u roku od 14 dana odustane od zaključenog ugovora o kreditu, o dozvoljnom prekoračenju računa, o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, o finansijskom lizingu i to bez navodjenja razloga za odustanak.

Pogledajte još