Festival Harts in harmoni u Novom Sadu

NOVI SAD, 11. maja 2011. (Beta) - Prvi muzički festival "Harts in harmoni"čiji je cilj da u horovima spoji osobe sa i bez invaliditeta, održaće se u Novom Sadu od 16. do 20. juna, najavili su u sredu organizatori.

Na novosadskom festivalu biće predstavljeni i muzički roboti, odnosno delimično veštački muzičari, delo violiniste i kompozitora iz SAD Kurta Kobla. Tako, pomoću svetlosti i optičkih senzora, osobe sa fizičkim i mentalnim smetnjama mogu svirati muzičke instrumente.

"Ovo je pionirski poduhvat i tim nastavnika koji će učestvovati u radionici sa decom i robotima će zapravo biti prvi koji će sastaviti metodologiju rada ovim instrumentima", rekao je Kobl na konferenciji za novinare.

Direktor festivala Miodrag Blizanac najavio je učešće inkluzivnog hora "Ison" iz Novog Sada, horova muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novog Sada, škola "Josif Marinković" iz Vršca i "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice, koje su partneri festivala.

Prema njegovim rečima, u programu će učestvovati i pevači iz Madjarske, Hrvatske, Španije i Nemačke, a posle trodnevne radionice, oko 150 učesnika će 19. juna održati veliki završni koncert na novosadskom Trgu Slobode.

Pogledajte još