SANKCIJE I ZA VOTKU: Supermarketi širom Evrope povlače ruske proizvode iz prodaje

Kompanije "Sejnzsburi's", "Aldi", "Asda" i "Vejtrouz" najavili su da će povući ruske proizvode iz prodaje zbog situacije u Ukrajini.

"Sejnzsburi's" ukida votku "Rašan standard" i suncokretovo seme Karpaiskie.

"Vejtrouz" takođe više neće prodavati rusku votku, dok će "Asda" povući oko 100 proizvoda iz Rusije, među kojima su riba i slatkiši, prenosi Bi-Bi-Si.

- Pregledali smo naš asortiman i odlučili da uklonimo iz prodaje sve proizvode koji su 100 odsto poreklom iz Rusije - naveli su iz "Sejnzsburi's".

Mohsin Isa, suvlasnik "Asde", rekao je:

- Mi smo uz naše kupce i kolege koji su šokirani ruskom invazijom na Ukrajinu – i naše misli su sa onim ljudima na čije živote utiče ova kriza.

Sve veći broj firmi se povlači iz Rusije zato što bi sukob u Ukrajini mogao da utiče na rast cena.

"Ko-op", prvi lanac supermarketa koji je najavio ovakav potez, rekao je da je odluka "znak solidarnosti sa narodom Ukrajine".

Votku "Rašan standard" odmah su izbacili iz prodaje jer se "otvoreno reklamira kao ruska" i proizvodi se u toj zemlji, rekao je portparol "Ko-op"-a.

"Sejnzsburi's" je u petak potvrdio da će nastaviti da prodaje votke kompanije "JJ Vajtli", nakon što su iz te kompanije najavili da planiraju da premeste proizvodnju iz Sankt Peterburga u Čorli u Lankaširu.

Lanac marketa "Tesko" još uvek nije potvrdio da li će povući iz prodaje proizvode ruskog porekla, ali je ranije rečeno da poštuju pravila britanske vlade o trgovini sa Rusijom.

Supermarketi u Evropi takođe su preduzeli akciju. Diskontni lanac "Neto" već je prestao da prodaje ruske proizvode u svojim prodavnicama u Nemačkoj, Poljskoj i Danskoj.

Izvor: Novosti online
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još