Tri decenije od obnove odnosa sa Izraelom – sećanje na čuvenu pobedu Makabija u "Pioniru"

Ambasada Izraela u Srbiji obeležila je 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela, kao i 45 godina od kada je izraelski košarkaški klub Makabi osvojio svoju prvu titulu evropskog prvaka u beogradskom "Pioniru".

Jubilej obnavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, Ambasada Izraela proslaviće brojnim manifestacijama tokom čitave 2022. godine, a večerašnja je prva u nizu i bila je posvećena klubu Makabi, odnosno godišnjici njegovog osvajanja titule evropskog prvaka 7. aprila 1977. godine u Beogradu.

Ambasador Izraela Jahel Vilan rekao je da, iako su diplomatske veze između dve zemlje bile presečene, veze između srpskog i izraelskog naroda nisu nikada.

- Prijateljstvo i veze između srpskog i izraelskog naroda traju mnogo duže od 30 godina, jer veze između ljudi nikada nisu bile presečene, za razliku od diplomatskih - rekao je Vilan.

Istakao je da između ova dva naroda postoji snažna veza, naročito između Srba i jevrejske zajednice u Srbiji, dodajući da je to veoma cenjeno u Izraelu i da upravo to čini taj odnos između dve zemlje jedinstvenim i posebnim.

Ambasador se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini i naveo da su u zemljama koje okružuju tu državu brojne njegove kolege koji pomažu jevrejima, nejevrejima, izbeglicama iz Ukrajine, i dodao da će Izrael uspostaviti mobilnu bolnicu u Ukrajini.

Izrazio nadu da će se rat u toj zemlji uskoro završiti.

Izvršna direktorka Odeljenja za Izrael i komemoraciju Holokausta pri Svetskoj cionističkoj organizaciji Sarit Handknopf izrazila je zadovoljstvo što Srbija i Izrael obeležavaju 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, dodajući da dve zemlje poštuju jedna drugu.

Izrazila je zadovoljstvo i što će biti predstavljen put do osvajanja evropske titule izraelskog Košarkaškog tima Makabi, a kroz film "Na mapi".

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, gde je održana projekcija filma "Na mapi", rekao je da film, kao i sport, povezuje ljude, bilo kojih nacija.

Na skupu je govorio i izraelski košarkaš Tal Brodi, koji se prisetio kako je bilo igrati te 1977. godine u Beogradu, na evropskom tlu, kao igrač Makabi tima, i podići pehar, ali i o nastajanju Makabi tima.

Prisetio se i nekih jugoslovenskih igrača koji su u to vreme bili među najboljima u Evropi, među kojima je Krešimir Ćosić.

Nakon pozdravnih govora emitovan je film "Na mapi" iz 2016. godine izraelskog reditelja Danija Menkina o čuvenoj pobedi Makabija u tadašnjem "Pioniru" koju mnogi Izraelci i dan danas pamte.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još