DVA MESECA POSLE INTERVENCIJE: Preminuo pacijent kome je presađeno srce genetski modifikovane svinje

Dejvid Benet Stariji je prva osoba kojoj je urađena transplantacija genetski modifikovanog srca svinje. Dva meseca nakon intervencije pacijent je preminuo u bolnici u Merilendu.

U Medicinskom centru u Merilendu, Dejvidu Benetu je u januaru 2022. godine presađeno srce svinje jer je njegovo otkazalo. Posle intervencije osećao se dobro, ali je, nažalost, preminuo. Još nije poznato šta je uzrok Benetove smrti. Njegovo stanje je počelo da se pogoršava tokom prethodnih dana, što je dovelo do tragičnog ishoda.

Benet je bio prvi pacijent kome je transplantiran životinjski organ genetski modifikovane svinje.

- Gospodin Benet bio je hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja. Postao je poznat milionima ljudi, zbog svoje odluke - rekao je hirurg Bartli Grifit, koji je operisao Beneta.

Kako je navela portparolka bolnice u Merilendu, Debora Koc, istraživači planiraju da sprovedu detaljnu istragu njegove smrti i rezultate objave u časopisu.

- Stekli smo neprocenjivo iskustvo saznanjem da genetski modifikovano svinjsko srce može da bude kompatibilno i dobro funkcioniše u ljudskom telu. Sa velikim optimizmom planiramo da naš rad nastavimo u budućim kliničkim ispitivanjima - rekao je dr Muhamed Mohijudin, stručnjak za transplantaciju.

Transplantacija je izazvala zabrinutost među aktivistima za prava životinja, koji smatraju da životinje ne treba žrtvovati za ljudsku dobrobit.

Benet je bio vezan za krevet i na aparatu za bajpas srce–pluća u Medicinskom centru Univerziteta Merilend od oktobra 2021. do operacije.

Nije imao pravo na transplantaciju ljudskog srca jer se nije pridržavao ranijih medicinskih preporuka. Benet takođe nije bio dobar kandidat za veštačku srčanu pumpu, zbog nepravilnih otkucaja srca.

Njegovo novo srce radilo je dobro nedeljama. Često je isticao da jedva čeka da se vrati kući svom psu Lakiju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još