Ja sam iz Titovog Velesa

Film Teone Strugar-Mitevske Ja Sam Iz Titovog Velesa otvoriće takmičarski segment FEST-a Evropa van Evrope u subotu, 23. februara, u Domu sindikata u 20.00 sati. Ekipa filma, na čelu s režiserkom, predstaviće se medijima na konferenciji za novinare, koja će istog dana biti održana u Aneksu A Sava centra, u podne.

O svom filmu Teona Strugar-Mitevska kaže: 

- Ovaj film je priprema za novi početak, za renesansu koja može da počne baš ovde na Balkanu, za pokret koji će biti fokusiran na budućnost, a ne na prošlost, kako je bilo do sada. Ja se okrećem lepoti, harmoniji i ravnoteži u svetu koji nas okružuje, i to kroz lepotu i jednostavnost, preko kojih sam izabrala da ispričam moju priču. Nostalgija je vrlo izražena emocija u svim mojim filmovima i daje informaciju o jednom kraju: kraju karaktera i nacije. Kako god, to je žrtva koju mi moramo podneti u službi novog početka. Ja verujem da je bitno da kroz savremene teme u bioskopima prikažemo probleme i dileme koji su deo društva i kulture jedne nacije, jer ono što je savremeno ne mora da bude u isto vreme i politički obojeno, kao što se uvek očekuje na Balkanu. Takođe, tu su ekonomski, kulturni i društveni faktori, kao i tradicija koji čine Makedoniju i Balkan onim što jesu.

Ja Sam Iz Titovog Velesa je priča o mučnom odnosu Sapfo, Slavice i Afrodite, tri sestre, i njihovoj borbi protiv sudbine u visoko zagađenoj sredini, kreiranoj ljudskom nebrigom i neznanjem, produktom moćne socijalističke industrijalizacije koja je od Titovog Velesa stvorila grad izgubljenih duša. Film govori o Afroditinoj odlučnosti i žrtvovanju.

Pogledajte još