Gas poskupljuje 20 odsto?

BEOGRAD, 12. maja 2011. (Beta) - Srbijagas nije odustao od poskupljenja gasa i taj energent bi trebalo da poskupi za oko 20 odsto zbog rasta nabavne cene i kretanja kursa dolara, izjavio je u sredu generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je agenciji Beta kazao da je u toku usaglašavanje cena sa Agencijom za energetiku Srbije, nakon kojeg će uputiti zvaničan zahtev za poskupljenje i izrazio očekivanje da će više cene gasa biti odobrene do kraja juna.

Bajatović je ocenio da bez poskupljenja ili dodatnih sredstava Srbijagas neće moći da finansira dalju nabavku gasa, jer je kompanija maksimalno zadužena, a dug toplana za gas dostigao je 150 miliona evra. "Srbijagas trenutno duguje 19 miliona dolara (oko 13 miliona evra) Rusima za gas i dodatnih 20 miliona evra Naftnoj industriji Srbije za domaći gas", naglasio je Bajatović i dodao da bi bez plaćanja tih dugova moglo da dodje do smanjenja ili obustave isporuke gasa.

On je podsetio da je gas u Srbiji trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali da je Srbijagas održao obećanje i nije povećao cene do kraja grejne sezone kako se ne bi ugrozila makroekomska stabilnost i standard gradjana.

Pogledajte još