Poznate ličnosti slikaju „Kravice u gradu“

U želji da i gradska deca, pa barem i na ovaj način vide kravu, Momčilo Bajagić Bajaga, Marija Šerifović, Jelena Blečić, Slavimir Stojanović, Vanja Grbić, Lazar Ristovski, dečji hor „Čarolija“ i druge poznate ličnosti u umetničkoj četvrti SOHO-a u Luci Beograd oslikavaju kravice koje će uskoro krasiti centralne gradske trgove.

(old_image)

Projekat „Kravce u gradu“ do sada je realizovan u Londonu, Njujorku, Parizu, a sada je na inicijativu kompanije „Imlek“ i u Beogradu.

- Beograd će zahvaljujući ovoj akciji nekoliko meseci krasiti kravice. Ideja je da se kravice kasnije poklone institucijama za brigu o deci i da se napravi aukcija, kako bi se skupila finansijska sredstva koja će biti donirana institucijama za brigu o deci – kaže predstavnik za kontakte s medijima „Imleka“ Nevena Veselinović.

Biće izložene 33 krave koje će najverovatnije, do kraja maja, moći da se vide na centralnim beogradskim trgovima.

A da jednu od najpoznatijih domaćih životinja – kravu, mnoga gradska deca nisu nikad uživo videla, ubrzo smo se uverili u razgovoru sa mališanima iz hora „Čarolija“.

Grafički dizajner Slavimir Stojanovic koji je za svoj rad primio vise od 200 svetskih nagrada i priznanja i čiji su radovi deo kolekcija muzeja Pompido u Parizu, Muzeja umetnosti i reklame u Hamburgu, osmilio je za ovu priliku šarenu kravicu sa balončićima kao u stripu.

- Ovo je interaktvina kravica i ljudi će u prazna polja s balončićima moći da upisuju poruke. Svaki humnitarni gest danas je koristan. Ove izložbe bile su svugde uspešne i efekat je fantastičan, kad se vidi prava krava u prirodnoj veličini oslikana na neobičan način. Ovde je krava i simbol, života, zdravlja, hrane - kaže Stojanović.

(old_image)

Jelana Blečić ,slikarka, stoji pred kravicom koja je potpuno bela i kaže nam, da je taj posao, kad umetnik stoji pred belim platnom, najteži deo stvaralaštva.

- Još smišljam kakvu ću poruku da pošaljem, ne želim da ovo bude puko dekorativno oslikavanje. Ovde smo ograničeni oblikom. Grad će ovim kravicama dobiti na šarmu i veselosti i bilo bi dobro kad bi se ovakve akcije češće osmišljavale – ispričala nam je Jelena.

Projekat „Kravice u gradu“ do sada je oživeo u 30 zemalja, oslikano je više od 5.000 unikatnih figura krava koje krase neke od najatraktivnijh turističkih destinacija, očekujemo da kravice uskoro „zamuču“ i u Beogradu.

Pogledajte još