UZVRAĆAJU NA SANKCIJE: Rusija traži od Italije da vrati pozajmljena vredna umetnička dela

Kako je Italija odlučila da uvede sankcije Rusiji, sebe je stavila na crnu listu koju zvanična Moskva smarta neprijateljskom, pa je stigao sa istoka zahtev na Apeninnsko poluostrvo da se vrate umetnička dela data na zajam za dve izložbe u Milanu.

Kada je ruski ministar za kulturu dao znak da se prekine pozajmljivanje remek-dela, u Milano, u "Kraljevsku Palatu" i "Galerije Italije" (muzej banke Inteza Sanpaolo) stiglo je pismo direktora muzeja Ermitaž, Mihaila Pjotrovskog.

- Žao nam je, ali vas obaveštavamo da na osnovu odluke ministra za Kulturu Rusije... Tako počinje pismo koje je očigledno upućeno i polovini sveta gde se nalaze ruska umetnička dela, zemljama koje su se našle na crnoj listi. Suština je da se moraju vratiti u otadžbinu, jer je Ermitaž državni muzej i jedna od najznačajnijih kolekcija na svetu i treba urgentno da se vrate kući.

Dve slike iz muzeja Kraljevske palate u Milanu treba da se vrate do kraja meseca, uz poruku "priremite slike za selidbu, o ostalom ćemo misliti mi preko našeg agenta za transport." U tom muzeju u Milanu otvorena je pre petnaestak dana izložba pod nazivom "Ticijano i slika žene Venecijanskog petnaestog veka", a te dve slike iz Ermitaža predstavljaju remek dela poznatih autora, Ticijana i Đovanija Karianija.

Drugi zahtev odnosi se na 23 slike koje su izložene u muzeju "Galerije Italije" (muzej banke Inteza San Paolo). Izložba "Gran Tour", o putovanjima evropske elite između 1700 i 1800 godine u Italiju, realizovana sa Ermitažom, a zatvaranje se u ovim slučaju podudara se datum povratka umetničkih dela.

U Italiji vlada mišljenje da će uskoro stići i ostala pisma za povraćaj umetničkih dela ruskog vlasništva iz Ermitaža kao i iz Puškinovog muzeja u Moskvi.

Italijanski ministar za Kulturu Dario Frančeskini se oglasio rečima "kada vlasnik traži da mu se vrate dela, treba da budu vraćena, pripremićemo vanredni transport slika".

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još