Unutar Šengena ponovo moguće granice i vize

BRISEL, 12. maja 2011. (Beta) - Privremeno uvodjenje unutrašnjihgranica u "vanrednim teškim situacijama" unutar "Šengenske zone"Evropske unije (EU) i mehanizam ponovnog uvodjenja viza na odredjenirok nekim zemljama Zapadnog Balkana, mere su o kojima u četvrtakraspravlja Savet ministara EU u Briselu.

Na predlog Evropske komisije, ministri unutrašnjih poslova ipravosudja EU mogli bi da usvoje te mere za slučajeve kad "nekačlanica nije u stanju da zaštiti spoljne granice EU od nenadanogmasovnog priliva imigranata".

To je prvenstveno posledica ilegalnog priliva desetina hiljadaizbeglica sa severa Afrike u Italiju i Francusku, a ista nevolja jezadesila i Grčku na granici s Turskom.

Francuska koja je već uvela kontrolu granice sa Italijom zbog navalemigranata, kao i Nemačka, smatraju da bi "zaštitne mere" zauvodjenje granične kontrole unutar Šengena bile nužne i zato štodeo članica EU smatra da Bugarska i Rumunija nisu spremne, a treba daudju u šengensku zonu bez granica ove godine.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem je, upauzi zasedanja ministara EU, izjavila da bi ponovo uvodjenje granicaunutar šengenske zone usledilo samo dogovorom svih članica Unije ito u "krajnjim situacijama".

Pogledajte još