PREDNOSTI I MANE: Šta je zdravije da pijete ujutru - čaj ili kafu?

Kafa i čaj bogati su antioksidansima i mogu da doprinesu metaboličkom zdravlju. Postoje ljudi koji svoje jutro započinju čašom soka od pomorandže, mleka ili čiste vode. Većina ljudi, međutim, radije popije šoljicu čaja ili kafe.

Iako su oba napitka omiljena među svojim konzumentima, postavlja se pitanje koje od ova dva ima više prednosti?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama će se razlikovati u zavisnosti od vremena kuvanja, načinu pripreme i veličini pića.

Međutim, da biste bili upućeni, saznajte koji od navedenih napitaka sadrži najviše kofeina, a koji najmanje.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Nivoi kofeina po jednoj šoljici svakog napitka:

- Kafa: 96 miligrama kofeina

- Kafa sa mlekom: 86,4 miligrama kofeina

- Ledena kafa: 74,4 miligrama kofeina

- Crni čaj: 48 miligrama kofeina

- Zeleni čaj: 28,8 miligrama kofeina

- Kava bez kofeina: 0 do 15 miligrama kofeina

- Biljni čaj: 0 miligrama kofeina

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj - čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu da smanje rizik od gubitka pamćenja.

Uz antioksidanse, poput protivupalnog jedinjenja hlorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom.

Istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od umirivanja mučnine do ublažavanja glavobolje i ublažavanja probavnih tegoba.

Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Pojedina istraživanja takođe povezuju jedinjenja u zelenom čaju sa kardiovaskularnim zdravljem.

Zbog većeg procenta kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju da smanje unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja - naročito biljnog.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još