Moguć referendum u RS, ako se ona bude dovodila u pitanje

BANJALUKA, 21. februara 2008. (Beta) - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je referendum u Republici Srpskoj moguć ako se nastavi sa njenim osporavanjem i omalovažavanjem.

- Za nas je RS trajna i ne dovodi se u pitanje. Želimo da čujemo i druge u BiH da to isto kažu, ali je očigledno da oni to neće. Ako neće i nastave dalje da nas omalovažavaju i osporavaju, onda ćemo sesti i ponovo razmotriti situaciju. Onda je moguć referendum i svaka druga vrsta odluke, kao i presedan uspostavljen u međunarodnoj praksi - rekao je Dodik novinarima.

Komentarišući zahtev opozicije da se održi referendum o nezavisnosti RS, on je rekao da bi referendum, kao institut koji ima najviši demokratski potencijal, trebalo da bude upotrebljen "kada je za to zaista vreme i kada je to potrebno".

Dodik je u pauzi konsultacija kod predsednika RS Rajka Kuzmanovića u vezi sa današnjom posebnom sednicom, posvećenoj jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, poručio svima u BiH da se, ako ne prihvataju RS, postavlja pitanje strpljenja da se razgovara o onom što već postoji, odnosno o jasnom statusu državotvornog entiteta u okviru BiH.

Pogledajte još