SMANJITE NJIHOVU KONZUMACIJU NA MINIMUM: Pet namirnica zbog kojih možete da dehidrirate

Sigurno ste primetili da posle neke hrane imate neodoljivu potrebu za vodom. Ta žeđ vas tera da uzimate čašu vode jednu za drugom.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko želimo da naš organizam bude hidriran, nije dovoljno samo da pijemo puno vode, već i da vodimo računa o unosu određenih namirnica.

Studija koju su sproveli američki nutricionisti pokazala je neverovatnu činjenicu da 75 odsto ljudi pati od hronične dehidratacije.

Verovatno ste čuli da treba smanjiti unos namirnica sa visokim sadržajem natrijuma i soli, ali tu se spisak ne završava. Dehidrataciju može izazvati i druge vrste hrane.

1. Sušena ćuretina

Sušena ćuretina jeste bogata proteinima, tako da je dobra opcija za one koji su na proteinskoj dijeti. Ali visok sadržaj proteina i so koja je neizostavni sastojak isušiće vaše telo. Zato je preporučljivo da uzimate manje porcije i količine.

2. Testa od celog zrna

Iako testo i testenine od celog zrna mnogi koji vode računa o ishrani vole da konzumiraju, treba obratiti pažnju na ostale stvari. Ovo testo sadrži natrijum za "povećanje zapremine" i sprečavanje fermentacije testa.

Veće količine natrijuma izazivaju jači osećaj žeđi koju osećate. Ove namirnice sadrže vlakna koja brzo apsorbuju vodu i tako oduzimaju vodu vašem organizmu.

3. Kofein

Najnovije studije su pokazale da kofein može ubrzati dehidrataciju organizma. Zbog toga se i preporučuje da se uz šoljicu kafe uzme i čaša vode, ali i da više pijete vode tokom dana.

4. Soja sos

Kao i kod prethodnih namirnica, i soja sos sadrži dosta natrijuma u sebi koji nesumnjivo vodi do dehidratacije.

5. Energetska pića

Ova pića su najčešće konzumirana nakon treninga kako bi se brzo obnovio balans. Neizostavni sastavak ovih pića je natrijum, pa se zato preporučuje voda sa limunom kao zdraviji izbor.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još