PRAVILNA NEGA KOŽE VRATA I DEKOLTEA: Pridržavajte se dva saveta i sprečite nastanak bora

U želji da održimo kožu lica što hidriranijom i negovanom, često zaboravljamo na ova područja.

Jedan od uzočnika nastanka bora jesu slobodni radikali. Slobodni radikali su molekuli koji su izgubili jedan od elektrona i postali hemijski nestabilni. U potrazi za novim elektronom dohvatiće bilo koji, pa čak i elektrone zdravih ćelija i na taj način će poremetiti i oštetiti i zdrave stukture. Drugi uzročnik nastanka bora jeste izloženost suncu. Rezultat delovanja ovih faktora jeste gubitak kolagena u koži što dovodi do stanjivanja i "gužvanja" kože. Koža vrata i dekoltea, koja je inače tanka, može biti posebno pogođena.

Kako održati kožu glatkom i bez bora?

Prvo i osnovno pravilo, jeste korišćenje SPF. Nije samo naše lice na meti sunčevog zračenja, već i vrat i dekolte, koje često zaboravljamo. Ono što je takođe bitno jeste da je zaštita od zračenja neophodna i zimi, a ne samo leti.

Druga krucijalna stvar jeste piling. Uklanjanje mrtvih ćelija nije rezervisano samo za naše lice. Potrebno je ukloniti i mrtve ćelije i sa ovih područja, uz obaveznu hidrataciju. Kada je reč o hidrataciji, dovoljno je koristiti kreme za lice i za ove delove tela, s tim što je preporučljivo da one budu obogaćene vitaminima C i E. Za ovo područje mogu se koristiti hidratatntne i silikonske maske koje obnavljaju kožu i usporavaju nastanak bora.

Ne treba zaboraviti i spavanje na leđima koje je poželjnije zbog manjeg gužvanja kože.

Ključna stvar u celom procesu jeste da nikako ne zaboravite na kožu vrata i dekoltea u vašoj skincare rutini budući da je mnogi zanemaruju i preskaču.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još