NAUČNICI TVRDE: Čaša vina zdravija je uz obrok nego samostalno

Ne bi trebalo da osećate krivicu što pijete čašu vina svake večeri, sve dok ga pijete uz obrok, kao Francuzi.

Istraživanje je pokazalo da uživanje u čaši uz obrok, a ne samostalno, može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 za 14 odsto.

Nije isti slučaj kad su u pitanju pivo ili druga alkoholna pića, prema mišljenju naučnika.

- Umerene količine vina uz obroke mogu da spreče dijabetes tipa 2, ako nemate drugo zdravstveno stanje na koje bi moglo negativno da utiče umereno konzumiranje alkohola, a u dogovoru sa svojim lekarom - rekao je vodeći autor dr Hao Ma sa Univerziteta Tulan u Nju Orleansu.

Prethodne studije su identifikovale jedinjenje prisutno u kožici grožđa, poznat kao polifenol, kao odgovorno za snižavanje nivoa šećera u krvi. Vino, naročito crno, takođe je bogato zdravim biljnim hemikalijama poput resveratrola, koji deluje kao antioksidans.

Dijabetes tipa 2 prouzrokuje previsok nivo šećera u krvi pacijenata zbog problema sa insulinom - hormonom koji reguliše količinu glukoze u krvotoku. Ako se ne leči, može da bude smrtonosan i da prouzrokuje ozbiljne probleme sa srcem, nervima i vidom.

Potpuni nalazi preliminarnog istraživanja još nisu objavljeni, ali su istraživači rekli da su otkrili da su "korisne veze između konzumiranja alkohola uz obroke i dijabetesa tipa 2 uglavnom uzrokovane konzumiranjem vina".

Stručnjaci kažu da ljudi koji ne piju alkohol ne bi trebalo ni da počinju.

Ističu da oni koji već konzumiraju alkohol treba da piju umereno, a to znači jednu čašu vina ili drugog alkoholnog pića dnevno za žene i do dve čaše dnevno za muškarce.

Uprkos rezultatima istraživanja, odnos između konzumiranja alkohola i novonastalog dijabetesa tipa 2 i dalje je kontroverzan, kaže Robert Eckel, bivši predsednik Američkog udruženja za srce, koji nije bio uključen u studiju.

- Ovi podaci ukazuju na to da faktor u potencijalnom smanjenju mogućnosti za oboljenja od dijabetesa tipa dva nije alkohol, već drugi sastojci u vinu - rekao je Eckel.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.