VENČANJE IZA REŠETAKA: Džulijan Asanž se ženi tokom pauze za posete u zatvoru

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž venčaće se 23. marta u zatvoru Belmarš sa advokaticom Stelom Moris sa kojom ima dvoje dece. Asanž će na venčanju nositi kilt koji je za njega dizajnirala poznata britanska kreatorka Vivijen Vestvud, koja važi za jednu od najvernijih Asanžovih pristalica.

Sklapanju braka budućeg bračnog para Asanž prisustvovaće samo četvoro ljudi, koliko je odobrila zatvorska uprava, a ceremonija će biti organizovana u vreme zatvorskih poseta.

Kako je mlada Stela Moris izjavila u intervjuu za jednu novinsku agenciju, još nije poznato da li će im biti dozvoljeno da angažuju fotografa za venčanje, s obzirom na to da uprava zatvora "ne želi ni na trenutak da popusti oštra ograničenja koja važe za njenog verenika". Ipak, advokatica ističe, da su i ona i njen verenik "veoma uzbuđeni uprkos svim okolnostima koje im ne idu na ruku".

- Imati fotografa na sat vremena nije nerazuman zahtev. Ali, mi se radujemo venčanju, a pogotovo Džulijan jer će se konačno dogoditi, mnogo meseci nakon što smo prvi put podneli zahtev - rekla je.

Inače, ovaj par je uspešno krio svoju vezu dugih šest godina, čak i tokom vremena koje je Asanž proveo krijući se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iako se verovalo da je Australijanac bio pod konstantnim nadzorom u ambasadi, Morisova je pre dve godine otkrila da je par ipak uspeo da "ukrade neko vreme za sebe".

- Našli smo načine da budemo nasamo. Postavili bismo šator u sobi i u njega ubacili fenjere... znate, šator za kampovanje - rekla je tada Morisova i pojasnila da na taj način kamere nisu mogle da ih snime.

Javnost do nedavno nije ni znala da par ima dva sina - Gabrijela, koji sada ima četiri godine, i Maksa koji ima dve godine.

Asanž i advokatica južnoafričkog porekla, upoznali su se 2011. godine, kada je Moris radila u pravnom timu osnivača Vikiliksa. Vezu su započeli tri godine kasnije. Morisova nikada nije davala naznake da su njih dvoje zajedno, čak ni za vreme obe trudnoće koje je prikrivala.

Par se u tajnosti verio 2017. godine, ali vezu su obelodanili tek početkom 2020. godine kada je Morisova rekla listu "Mejl on Sandej" da je tajno ostala trudna sa Asanžom dva puta dok se on krio u ambasadi. Tada je rekla da je odlučila da otkrije njihovu vezu jer strahuje za Asanžov život, budući da se nalazi u zatvoru Belmarš gde je jedan zatvorenik već preminuo od posledica koronavirusa.

Od tada se Moris u javnosti oglašavala više puta, najčešće kako bi uputila apele javnosti, zbog toga što, prema njenim rečima, njen verenik ne dobija adekvatnu lekarsku pomoć u zatvoru Belmarš.

Podsetimo, Asanž je optužen za objavljivanje dela američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje američke vlasti tvrde da dovode živote u opasnost. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Ipak, u januaru ove godine njegovo izručenja u Sjedinjene Države je zaustavljeno, a pre nešto više od godinu dana, i sam britanski sud za prekršaje presudio je da bi izručenje bilo "rizično" jer postoji strah zbog njegovog mentalnog zdravlja i rizik od samoubistva.

Asanž se prethodno 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora kako bi izbegao izručenje u Švedsku, gde je bio optužen za seksualni napad. On je u više navrata negirao optužbe koje su naposletku i odbačene.

Izvor: Nova.rs
Foto: stellamoris7/Instagram

Pogledajte još