Kreme protiv bora su čisto bacanje novca!

Brojne kreme protiv bora prema rečima proizvođača čine čuda u smanjivanu pojave bora i lice čine zategnutijim i mlađim. Međutim, naučnici osporavaju tvrdnje brojnih kozmetičkih divova tvrdeći da su molekuli kolagena jednostavno preveliki da bi probili spoljašnji sloj kože i ušli dublje.

„Ideja koja proizlazi iz svih tih proizvoda je da kolagen može probiti gornje slojeve kože i ojačati naš prirodni kolagen, ali to je apsurdno
", rekao je Ričard Gaj, stručnjak iz oblasti farmacije na Univerzitetu Bat, a citira ga "Daily Mail". Kolagen je u molekularnom smislu ogromna čestica, a koža je dizajnirana tako da sprečava ulaz takvih čestica, objašnjava Gaj.

S njim se slaže i biohemičarka dr. Blanka Sengerova sa Oxforda koja se bavi upravo velikim molekulima i proteinima:

„Frustrira me kad vidim reklame za kreme protiv bora koje sadrže kolagen. Iako je on u strukturnom smislu važan za integritet naše kože, molekul proteina je prevelik da bi zaobišao barijere koje mu koža postavlja."

Upotreba krema protiv bora i za zatezanje kože je uzaludna i njome samo stanjujete novčanik, tvrde naučnici. Molekule kolagena koje se nalaze u izvikanim losionima i kremama su, po njihovom mišljenju, preveliki i stoga vrlo mali broj njih uopšte ulazi dublje u kožu. Upravo zbog toga ostaju na površini kože sve dok se ne očiste ili speru.

Drugim riječima, novac koji ste potrošili na njih bacili ste u vodu i to doslovno. Salve kritika zbog tih proizvoda krenule su nakon istraživanja koja je sprovelo fond "Sense About Science", specijalizovana za ispravljanje naučnih zabluda.

(Izvor: metro.hr)

Pogledajte još