ITALIAN DESIGN DAY 2022: "Italijanska tehnika osvetljenja: pametno svetlo za pametne gradove. Italijanska izvrsnost u dizajnu osvetljenja po meri čoveka"

Ove godine se po šesti put održava Dan italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD) i tom prilikom Ambasada Italije u Beogradu, Agencija ICE u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, zajedno sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrijom Srbije, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, predstavljaju konferenciju pod nazivom: "Italijanska tehnika osvetljenja: pametno svetlo za pametne gradove. Italijanska izvrsnost u dizajnu osvetljenja po meri čoveka", koja će se održati 23. marta 2022. godine u 17.00 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compasso d'Oro, Agencijom ICE, Konfindustrijom, Trijenalom u Milanu, Sajmom nameštaja u Milanu, federacijom Federlegno Arredo i Fondacijom Altagamma, kako bi se istakla izvrsnost italijanskog dizajna u svetu.

Za 2022. godinu, izabrana tema je: "Re-generacija. Dizajn i nove tehnologije za održivu budućnost".

Kroz priču o iskustvu prof. Korada Tercija, arhitekte specijalizovanog za dizajn osvetljenja, kao i drugih vodećih stručnjaka iz ove oblasti, diskutovaće se o temama funkcionalne i arhitektonske upotrebe svetlosti, dok će učesnicima biti predstavljeni i konkretni projekti.

Zahvaljujući partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Buck Lighting, Berlight Design, Light studio-Artemide i Lusso, na ovogodišnjem događaju u Srbiji biće predstavljen bogat izbor radova tehnike osvetljenja (i ne samo toga) vodećih italijanskih kompanija u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

Zašto tehnika osvetljenja?

Svetlost, ma koliko "neprimetna", sastavni je "materijal" arhitekture. Ona definiše, uzdiže, stvara, oplemenjuje, oblikuje, utiče na percepciju prostora i deluje na dobrobit čoveka. Tehnika osvetljenja se stoga sve više uspostavlja kao novi domet dizajna koja kombinuje inovacije, zanatsko umeće, kreativnost, ekološku održivost, energetsku efikasnost, psihofizičko blagostanje i zdravlje u urbanoj sredini.

Dizajn osvetljenja je po meri gradova budućnosti, gde kvalitet života i zaštita životne sredine idu ruku pod ruku sa lepotom realizovanih proizvoda. Takođe, ovo teme su u središtu kandidature Rima za domaćina manifestacije EXPO 2030.

Učešće na konferenciji je otvorenog tipa, uz prethodnu prijavu i do popune mesta.

Kompletan program

Pogledajte još