Bob Dilan demantuje da je cenzurisan u Kini

NJUJORK, 14. maja 2011. (Beta-AP) - Američki muzičar Bob Dilan demantovao je da je bio cenzurisan tokom prošlomesečne turneje po Kini.

U kratkom pismu postavljenom na sajt www.bobdylan.com, Dilan je naveo da nije istina da mu je najpre odbijen zahtev da nastupi u Kini i da je kineska vlada cenzurisala listu pesama za nastupe. "Što se cenzure tiče, kineska vlada jeste zatražila nazive pesama koje su izvesti. Pošto na to nema logičnog odgovora, poslali smo im liste sa nastupa prethodna tri meseca. Ako je bilo pesama ili stihova koji su cenzurisani, niko mi to nije rekao i svirali smo sve pesme koje smo i nameravali", naveo je muzičar.

U članku objavljenom 9. aprila, Njujork tajms je kritikovao Dilana što u Kini nije otpevao protestne himne kakve su "The Times They Are a- C h a n g i n" i "Blowin' in the Wind". Dilan je, naveo je list, "otpevao pesme sa cenzurisanog spiska, uzeo svoju gomilu komunističkog novca i otišao". Oni koji su stali u Dilanovu odbranu izneli su argument da je roker izveo jednu od protestnih pesama, "A Hard Rain's A-Gonna Fall", uz klasike "Highway 61 Revisited" i "Ballad of a Thin Man". Dilan je četiri aprilska koncerta u Kini otvorio pesmom "Gonna C h a n g e My Way of Thinking", u kojoj su i stihovi "I'm gonna c h a n g e my way of thinking" (Promeniću način razmišljanja) i "Make myself a different set of rules" (Prihvatiću nova pravila).

Pogledajte još