27 haljina za venčanje

Zabavan i simpatičan romantični film, od onih koje se bave likovima i njihovim sazrevanjem; kako bi autori rekli - karakterna komedija. 

Dakle, rediteljski fokus nije na haljinama, spoljašnosti i glamuroznom autfitu, kako bi naslov filma mogao da sugeriše. Ovo je priča o samozavaravanju i suočavanju sa sobom. Ima i "limuna", i "šećera", i opštih mesta, ali to je film o sazrevanju u poznim dvadesetim i sudaranju s realnošću. Taj sudar jeste zaplet  - malo boli, služi da se glavna junakinja osvesti, a njeno osvešćivanje oblikuje i rasplet i srećan kraj. 

Film nije predvidljiv, a odlična je gluma Ketrin Higel, poznate iz komedije "Knocked Up", u ulozi Džejn. Džejn čitavog života brine o drugima - od majčine smrti stara se o mlađoj sestri, na poslu je šefova desna ruka... a na tuđim venčanjima uvek je od pomoći. Kao večita deveruša, bila je na 27 venčanja. Čuva haljine koje je tamo nosila i mašta o sopstvenom šefu. Sve se menja kada upozna Kevina, reportera njujorškog lista koji piše kolumnu o venčanjima, Istovremeno, njena sestra upoznaje se sa šefom i buknu varnice, a (zainteresovani) reporter piše tekst "Večita deveruša - nikad mlada". Džejn bez pogovora organizuje sestrino venčanje sa svojim voljenim... Sve se zgodno napakuje tako da Džejn "pukne film".

U dobrom ritmu i sa Ketrin Higel, koja je odmerena, duhovita i ubedljiva u emotivnim nijansama (a ne preteruje i ne odlazi u karikaturu, što nije tako retko u romatičnim komedijama). Odličan je i Džejms Marden (novinar), šef je Ed Burns, razmažena sestra Malin Akerman. Veoma je simpatična epizoda Džudi Grir, još jedne deveruše, najbolje prijateljice, realne i pomalo cinične. 

Rediteljka En Flečer bila je jedan od najtraženijih koreografa u filmskoj industriji. Debitovala je kao reditelj filmom "Step Up", 2006. godine. U "27 haljina" postoji nekoliko scena s veoma dobro osmišljenom koreografijom - na svadbi i u pabu - ali se ovom filmu ne dešava da utone u muzičke pasaže, koji služe da se glavni junaci slikaju i da se popunjava minutaža i scenarističke rupe. 

A kakve su haljine? U ormanu su, skupljaju prašinu i uspomene, a onda se dogodi preokret i sve zablistaju u poslednjoj sceni. I ne vrti se sve oko njih.

Jelena Jovanović

Pogledajte još