Noć muzeja na 65 lokacija u Beogradu

BEOGRAD, 14. maja 2011 (Beta) - Manifestacija "Noć muzeja" u Beogradu u subotu uveče je zvanično otvorena zvucima fanfara ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu, nakon čega je za posetioce otvoreno svih 65 izložbenih prostora u gradu.

Posetioci manifestacije su pokazali veliko interesovanje za izložbe na kojima su predstavljena dela i predmeti koji se ne vidjaju u običnoj ponudi i standardnoj poseti muzejima.

Beogradjani su čekali u redu kako bi ušli u Narodni muzej i pogledali izložbu "Blago kneževskih grobova", na kojoj je pored značajnijh otkrića iz kneževskih grobova iz petog i šestog veka pre nove ere, izložena i zlatna maska iz Trebeništa.

Veliki broj posetioca obišao je u subotu uveče i ovogodišnju ekskluzivnu lokaciju Noći muzeja u Beogradu, Palatu Srbija.

Etnografski muzej je brojnim gradjanima predstavio priču koja prati magičnu tradiciju maskenbala i prikazao kako su izgledale maske aristokrata, kako su se prerušavali drugi slojevi društva, a kako Obrenovići, a profesionalni igrači su odigrali nekoliko valcera.

U Medija centru "Odbrana" posetiocima je najzanimljiviji bio svečani salon Doma Vojske Srbije, koji je u subotu uveče otvoren za javnost, a u njemu je predstavljena slika "Cveće" Save Šumanovića.

Pored Beograda, Noć muzeja se održava i u Novom Sadu, Kikindi, Knjaževcu, Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Požarevcu, Šapcu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu i drugim mestima širom Srbije .

Pogledajte još