U Srbiji izdato 10.000 elektronskih potpisa

BEOGRAD, 15. maja 2011. (Beta) - U Srbiji je do sada izdato više od 10.000 elektronskih potpisa, izjavila je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Ona je agenciji Beta rekla da su ti elektronski sertifikati uglavnom izdati preduzećima, koja ih koriste za plaćanje poreza, za transakcije sa Zavodom za zdravstveno osiguranje i za svakodnevne aktivnosti.

"Relativno mali broj gradjana je uzeo elektronski potpis. Razlog tome je još uvek mali broj usluga koje mogu da obave", rekla je Matićeva i dodala da medju gradjanima i dalje postoji i visoka doza nepoverenja prema ostavljanju ličnih podataka.

Prema njenim rečima, kao i svaki proces i korišćenje elektronskih potpisa ovaj u početku ide vrlo sporo, a potrebno je i da se stvori "kritična masa i sa jedne i sa druge strane".

"Institucije nemaju motiv da pružaju usluge ako ima malo korisnika, a ni korisnici nemaju motiv da nabavljaju elektronski sertifikat ako nema usluga", rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog drustva Srbije.

Matićeva je navela da u Srbiji ima nekoliko načina za korišćenja usluga elektronske uprave, medju kojima je jedan preko portala elektronske uprave www.euprava.gov.rs.

Pogledajte još