Noć muzeja privukla pola miliona posetilaca

BEOGRAD, 15. maja 2011. (Beta) - Osma po redu Noć muzeja i bogat program koji je tom prilikom organizovan u 65 mesta u Srbiji privukli su u institucije kulture pola miliona posetilaca, od čega ih je 280.000 bilo u Beogradu, saopstili su u nedelju ogranizatori.

Manifestacija koja se istovremeno održavala i u 40 zemlja, donela je dobro raspolozenje ne samo u muzeje i galerije već i na gradske trgove i ulice u 65 mesta u Srbiji, na 315 lokacija sa ukupno 429 dešavanja.

Posetioci kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Subotici, Kikindi, Valjevu, Zrenjaninu ili Beloj Crkvi bili su svedoci neponovljive atmosfere zbog dobrih sadržaja, novootvorenih prostora i premijernih izložbi.

Treća po veličini u Evropi, domaća Noć muzeja ponudila je bogat sadržaj u 65 gradova u Srbiji, sa najvećim izborom u Beogradu na 67, Novom Sadu na 50, Šapcu na 20, Kragujevcu i Subotici na po 15 i Valjevu na 8 izložbenih lokacija.

Za osam sati trajanja Noći muzeja u Beogradu, prema podacima Umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja, zabeleženo je više od 280.000 poseta, a najveće interesovanje izazvale su maske i maskenbal u Etnografskom muzeju, rimski vojnici i kovanje mačeva u Vojnom muzeju, performans ispred Narodnog pozorista kao i samo za tu priliku otvorena Palata Srbije - bivši SIV.

Petu godinu za redom u Novom Sadu, strpljivo, se čekalo u redu za ulazak u Muzej Vojvodine, pogled na savremene grafike madjarskih i vojvodjanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine a jedna od omiljenih izložbi Novosadjana, ove godine, bila je Zbirka strane umetnosti Muzeja grada. U Novom Sadu, u osmoj Noći muzeja, zabeleženo je više od 105.000 poseta.

Pogledajte još