Nepobedivi Đoković osvojio i Rim!

Srpski teniser Novak Đoković prvi je igrač u open eri koji je uspeo da trijumfuje na četiri turnira masters serije zaredom, pošto je u finalu Otvorenog prvenstva Italije u Rimu, posle dva sata i 12 minuta igre pobedio prvog igrača sveta Španca Rafaela Nadala u dva seta - 6:4, 6:4.

U sva četiri finala, Đoković je pobeđivao Nadala, koji je uspeo da zadrži prvo mesto na ATP listi, ali sada ima samo 405 bodova više od srpskog tenisera.

Trijumf u Rimu bila je Đokovićeva 37. uzastopna pobeda od početka sezone i sada će on imati realnu šansu da dostigne rekord koji od 1984. godine sa 42 pobede drži legendarni Amerikanac Džon Mekinro.

Da bi to ostvario, Đoković bi morao da stigne do polufinala gren slem turnira u Rolan Garosu.

Za proboj na prvo mesto ATP liste, biće mu neophodno da se plasira u finale Otvorenog prvenstva Francuske.

Do sedme turnirske pobede u ovoj sezoni, Đoković je došao posle još jednog veoma uzbudljivog i kvalitetnog duela protiv na šljaci doskora nepobedivog Nadala.

U većem delu tog duela protivnici su se taktički nadmudrivali kao za šahovskom tablom, a tu ravnotežu prvi je poremetio Novak.

Do osmog gema prvog seta nije viđena nijedna šansa za bejk, a onda je Đoković sa par dobrih riterna konačno uspeo da oduzme servis Nadalu. To je bio znak za početak obostrano riskantnije igre i Španac je uzvratio brejkom već u narednom gemu.

Nije, međutim, imao vremena za radovanje, jer mu je Đoković u desetom gemu i drugi put oduzeo servis i dobio prvi set.

Drugi set počeo je odlično za srpskog tenisera, jer je već u drugom gemu napravio svoj treći brejk, ali je Nadal pokazao da se neće lako predati. Odmah je vratio brejk, a time i neizvesnost u meč.

Đoković je sve mogao da reši mnogo pre kraja, jer je u četvrtom gemu imao dve vezane brejk šanse, ali ih nije iskoristio. Posle toga, do desetog gema obojica protivnika su bili sigurni na svoj servis, a onda je Novak eksplodirao.

Nadal je, kao prošle nedelje u Madridu, kod vođstva Đokovića servirao za ostanak u meču i ponovo nje izdržao pritisak. Srpski teniser je odigrao maksimalno agresivno, poveo 40:0 i stigao do tri vezane meč lope, ali je Nadal fenomenalnim servisima uspeo sve da ih spasi.

Meč, ipak, više nije mogao spasiti, jer je Đoković osvojio naredna dva poena i tako definitivno potvrdio da je u ovom trenutku najbolji teniser sveta. Posle dve vezane pobede protiv Nadala na šljaci, to više niko ne može da ospori.

Posle ovog trijumfa, Đokoviću je ostalo da napravi i poslednji korak u ostvarenju onoga što je oduvek govorio da mu je osnovni cilj - dolazak na prvo mesto ATP liste.

Pošto Nadal brani pobede u Rolan Garosu i na Vimbldonu i na ta dva turnira ne može da osvoji nijedan bod, gotovo je izvesno da će reprezentativac Srbije, ako ne u Parizu, onda u Londonu uspeti da i zvanično postane najbolji teniser sveta.

(FoNet)

Pogledajte još