Beograd želi da promeni karakter razgovora

PRIŠTINA, 16. maja 2011. (Beta) - Šefica prištinskog tima za razgovore sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da se Srbija trudi da izmeni karakter razgovora sa prištinskim zvaničnicima.

Kako prenosi prištinski list "Koha ditore", Edita Tahiri je tu ocenu izrekla nakon poslednjih izjava šefa beogradskog tima Borislava Stefanovića, navodeći da one ne doprinose razgovorima "dve države".

Njoj je posebno zasmetao Stefanovićev stav da kosovska strana nema smelosti da izadje sa konkretnim predlozima. "Evidentno je da njihova takozvana nezavisnost ne funkcioniše, nasuprot podrške najvećih svetskih sila", rekao je Stefanović.

Edita Tahiri je ocenila da ta izjava ne koristi dijalogu. "Ja ovo ocenjujem kao pokušaj da se promeni karakter dijaloga, da se da politička dimenzija, pošto su vlade Kosova i Srbije prihvatile da se u Briselu razgovara samo o tehničkim pitanjima", kazala je ona.

Edita Tahiri je navela da delegacija Kosova stalno predlaže rešenja u skladu sa Ustavom Kosova i evroatlantskim principima i da je fokusirana na agendu dijaloga, koja je usredsredjena na tehnička pitanja. Prema njenim rečima, beogradska strana ima tendenciju da se izbegne zvanična agenda i pokušava da nametne političke teme.

Pogledajte još