Zavod za statistiku koristi dobru metodologiju

BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u ponedeljak da će nastaviti da koristi procene Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o vrednosti bruto domaćeg proizovoda, jer su utemeljene na medjunarodnim standardima i metodoligiji.

Kako se navodi u saopštenju NBS, predstavnici centralne banke razgovarali su sa predstavnicima RZS i ekonomskim analitičarem Stojanom Stamenkovićem o metodologiji koju Zavod koristi u oceni BDP-a.

"Razgovor je potvrdio da Republički zavod za statistiku u potpunosti sledi medjunarodne standarde, metodologiju i procedure za ocenu realne vrednosti BDP-a. U skladu sa tim, NBS će nastaviti da u svojim analizama koristi podatke Republičkog zavoda za statistiku", navodi se u saopštenju.

Grupa ekonomskih stručnjaka, autora publikacije Makroekonomske analize i trendovi, medju kojima je i Stojan Stamenković, pre desetak dana iznela je procenu da je pad BDP-a Srbije u 2009. godini bio 6,2 odsto, a ne 3,1 odsto kakva je bila prva procena Republičkog zavoda za statistiku.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković nakon toga je kazao da je Republički zavod za statistiku ponovo uradio procenu BDP-a za 2009. godinu i utvrdio da je pad iznosio 3,5 odsto, a da je grupa autora pogrešila u proceni zgog pogrešno uzetih deflatora.

Pogledajte još