POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminuo pisac Milovan Vitezović

Srpski pisac Milovan Vitezović preminuo je u 78. godini u Beogradu, posle duge i teške bolesti.

Milovan Vitezović rođen je 11. septembra 1944. godine kraj Kosjerića.

Srpski pisac bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS. Takođe i profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije umetnosti. Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.

Objavio je više od četrdesetak knjiga u preko 180 izdanja. Bio je autor 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame "Šešir profesora Koste Vujića", i "Snohvatice" I i II; za igrane televizijske serije "Dimitrije Tucović" i "Vuk Karadžić" (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: Mesto susreta Beograd i Srebro na Odisejevom putu za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima "Lajanje na zvezde" (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena), a tokom bogate karijere ovenčan je brojnim nagradama.

Izvor: Nova.rs
Foto: Emisija "Beograd na prvom mestu" - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još