BALET ZA MIR: Ruske i ukrajinske zvezde zajedno na bini

Zvezde ruskog i ukrajinskog baleta koje igraju na najprestižnijim svetskim pozornicama, nastupiće zajedno u Napulju u Teatru San Karlo 4. aprila na specijalnom humanitarnom događaju nazvanom "Balet za mir", najavila je ta kuća.

Na večeri posvećenoj miru, u ovoj čuvenoj operskoj kući nastupiće Anastasija Gurskaja, primabalerina Kijevske opere koja je nedavno izbegla iz Ukrajine zbog rata, a uz nju i Jana Salenko, Dinu Tamazlakrau, Katerina Šalkina, Arthur Šesterikov, Oleksandr Rjabko, Silvia Azoni, Maria Jakovleva, Denis Čerevičko, Timofej Andrijašenko, Nikoleta Mani, Marija Kočetkova, Sebastijan Kloborg, Katja Haniukova i drugi.

- Sa pogoršavanjem situacije u Ukrajini, važno je da kao teatar pokažemo konkretno da smo uz one koji pate, zbog toga ćemo održati ovo gala humanitarno veče koje je u skladu sa našom misijom u kulturi. U ovom istorijski tako teškom trenutku, ova kriza podseća još više koliko je važna uloga pozorišta i kulture uopšte - rekao je umetnički direktor Teatra San Karlo Stefan Lisner.

Na repertoaru će biti klasična i savremena dela, među kojima i čuveni ruski kompozitori, pišu italijanski mediji.

- Ples ima moć da pokreće i ujedini, i odatle je i došla ideja za ovim nastupom. Bogata istorija klasičnog baleta i njegova tradicija duboko su vezane za rusku i ukrajinsku kulturu. Iskoristićemo snagu naše strasti i predivno prijateljstvo koja postoji među nama baletskim igračima da pomognemo Ukrajini i pokažemo svetu da ostajemo ujedinjeni za mir - kazao je baletski igrač Alesio Karbone na čiju inicijativu je organizovan ovaj događaj.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još