Otvaranje FEST-a

Filmom Ulžan, proslavljenog Folkera Šlendorfa, otvoren ovogodišnji FEST

- Ako volite ovu svoju divnu zemlju, ako volite ovaj svoj grad, Beograd, koji je uvek bio i ostaće metropola, ako volite svoju kulturu, koja jeste deo evropske i svetske kulture, ako volite domaći film, koji je bio i ostaće deo svetske filmske umetnosti, onda ćete voleti i ovaj 36. FEST koji je osnovan, postoji i opstaće na vašoj ljubavi. – rekao je na svečanom otvaranju FEST-a Voja Brajović, ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije. 

Festival je svečano otvorio Folker Šlendorf, nemački reditelj, jedan od najznačajnijih reditelja evropske i svetske kinematografije. 

– Sećam se da je Limeni doboš bio veliki događaj u Beogradu. Srećan sam što sam opet ovde. Zahvaljujući Miroljubu Vučkoviću, ponovo sam u Beogradu, u konkurenciji brojnih filmova i to je za mene poklon. Video sam katalog - ja sam pogledao većinu tih filmova i garantujem vam da su to najbolji evropski, američki i azijski filmovi u ovom trenutku. Poziv da moj film otvori FEST za mene je velika čast. Imam čast i zadovoljstvo da otvorim 36. beogradski FEST. Želim vam sjajnu nedelju.

Šlendorf je jedan od najznačajnijih nemačkih reditelja u drugoj polovini 20. veka. Zablistao je u svetskoj kinematografiji filmom Limeni doboš, snimljenim 1979. godine, ekranizovanom verzijom romana Gintera Grasa. Film je dobio Oskara i Zlatnu palmu u Kanu. Šlendorf je poznat po adaptacijama velikih književnih dela, ali i po interesovanju za posleratnu nemačku politiku. Do sada je snimio 14 igranih filmova, a neki od najistaknutijih su Izgubljena čast Katarine Blum, Ubistvo iz milosrđa, Skup staraca, Palmeto, Legenda o Riti...

Ulžan, film koji je otvorio FEST 08, koprodukcija je Kazahstana, Nemačke i Francuske. U filmu posebnog ritma i poetike, sredovečni Čarls Sajmon napušta svoj automobil, koji je ostao bez goriva, i peške nastavlja put širokim stepama centralne Azije. Povremeno sreće ljude i deliće civilizacije. On je čovek misteriozne prošlosti i misterioznog cilja, a ono što privlači gledaoce jeste njegova odlučnost i potreba da nastavi prema tom cilju. 

Da bi brže i bezbednije putovao stepom, u gradiću kupuje konja od mlade učiteljice Ulžan. Uprkos Čarlsovoj tvrdoglavoj odluci da putuje sam, Ulžan napušta sve i putuje s njim. Nekada zajedno, nekada odvojeno, par putuje i suočava se sa divljinom i teškoćama na putu, a maske tajni i motiva polako padaju. 

Film posebne atmosfere slika ljudsku dušu u sitnim potezima. Tu su široki pejzaži i slike Kazahstana, naftnih polja, divljine, grada usred pustinje i slika usamljenog čoveka s tajnom, ciljem i bez nade, koji nadu ne očekuje, ali je pronalazi. Šarolike epizode u filmu slikaju život savremenog Kazahstana i njegove kontraste. Film ima impresivnu fotografiju i muziku koja nenametljivo podvlači lirske trenutke, detalje, momente tenzije koji polako rastu u jednom kadru... 

Ulžan je prošle godine prikazan u Torontu i na Festivalu u Kanu. Scenario je napisao Žan Klod Karijer, fotografiju je radio Tom Ferman, a muziku Bruno Kule. Glavne uloge tumače Filip Toreton, David Benent i Ajanat Ksenbaj.

Na otvaranju Velika sala Sava centra nije bila sasvim popunjena. U parteru je bilo dosta slobodnih mesta, balkon je bio poluprazan. Izostala je i atmosfera pompe, glamura, osećaja da se nešto događa. U holu se zahuktalo tek nakon otvaranja, uoči projekcije drugog filma na ovogodišnjem festivalu, "Biće krvi", hit ostvarenja Pola Tomasa Andersona. I počela je da se oseća festivalska atmosfera, koja krajem svakog februara obeležava Sava centar i život grada. 

Dobar je osećaj odabrati film za sebe i uroniti u magiju u velikoj sali Sava centra. Posle toga ste nekako drugačiji. Bolji.

Jelena Jovanović

Pogledajte još