Jabuka na dan

- Jabuka je jedino voće koje može da se jede ujutro na prazan stomak, pre ili posle jela, uveče, čak i pred spavanje - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
- Zato što češće jedite jabuke, crvene, zelene, slatke i kisele.

Evo gde sve jabuka ili sirće od ovog voća može da pomogne:

GRČEVI

Jedan od mogućih razloga zašto se grčevi javljaju može da bude nedostatak kalcijuma, magnezijuma i vitamina B i C, a upravo se sve to nalazi u jabuci. Prilikom grčeva, od velike pomoći može da bude i jabukovo sirće, čija će kiselost poboljšati apsorpciju kalcijuma i magnezijuma.

ASTMA

Simptomi astme uzrokovani su upalama i prevelikom osetljivošću disajnih puteva. Mogući okidači simptoma astme mogu da budu hladan vazduh, fizička aktivnost, određena hrana, infekcije i alergije. Da jabuka deluje blagotvorno na simptome astme, pokazalo je i istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Istraživanjem je dokazano da dve jabuke dnevno smanjuju rizik astme čak za trećinu. Sok od jabuke, međutim, pokazao se kao najjače sredstvo u borbi protiv astme, a njegova tajna se krije u velikom broju antioksidanasa. Tako samo 100 grama jabuke sadrži čak tri puta više antioksidanasa nego ista količina pomorandže, a osam puta više nego ista količina banana. Tajna čudotvornog delovanja jabuke na probleme sa astmom krije se u njenoj kori. Zato ne ljuštite koru od jabuke.

VISOK KRVNI PRITISAK

Rizični faktori koji povećavaju šanse za pojavu visokog krvnog pritiska uključuju gojaznost, veći nivo hormona renina u bubrezima, otpornost na insulin, godine i gene, premda u velikom broju slučajeva nema objašnjenja. Istraživanja pokazuju i to da su japanski naučnici otkrili da upravo jabukovo sirće može da smanji visinu krvnog pritiska. Naime, on pomaže u borbi protiv gojaznosti, smanjuje povećanje nivoa šećera nakon obroka i kontroliše nivo holesterola.


DIJAREJA

Zbog velike količine pektina, vlakna koja se nalaze u voću, jabuka je odlična u regulisanju varenja. Pektin formira zaštitni sloj oko sluznice želuca, smiruje ga i sprečava iritacije. Upravo zbog toga se, u slučaju problema s varenjem, preporučuje konzumiranje jabuke svakih nekoliko sati, a za smanjivanje grčeva u želucu odlična je prokuvana jabuka.


OSTEOPOROZA

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u menopauzi i može da izazove frakture. Isto tako, osteoporoza može da se javi zbog nedovoljne ili preterane fizičke aktivnosti. Jabuke sadrže flavonoide i druge spojeve koji mogu da smanje i spreče slabljenje kostiju, poboljšaju nivo estrogena koji vrtoglavo opada u vreme nastupanja menopauze i poboljšaju apsorpciju kalcijuma i da na taj način umanje rizik od pojave osteoporoze.

SLAB IMUNITET

Jedna jabuka prosečno sadrži osam odsto naših dnevnih potreba za vitaminom C, poznatim kao odličnim borcem za zdrav i jak imunitet. Pektin koji se nalazi u jabuci podstiče proizvodnju antitela i belih krvnih zrnaca koji uveliko pomažu telu da se odbrani od bolesti.


Bolni menstrualni ciklusi

Jabuke sadrže male količine genisteina, koji uspešno uspostavlja ravnotežu nivoa estrogena. Bolni ciklusi javljaju se u većini slučajeva zbog nastale neravnoteže estrogena, a jabukovo sirće uspešno vraća tu ravnotežu i otklanja bol. Da bi menstruacije bile manje bolne, preporučuje se da dva do tri puta na dan popijete čašu vode s malom količinom jabukovog sirćeta ili da ga dodajete u hranu.

(24sata.rs)

Pogledajte još