fbpx

Koliki je rok trajanja šminke

Šminka nije otporna na vreme, a pojedini kozmetički proizvodi posebno su pogodni za razmnožavanje bakterija. Pročitajte sledećih nekoliko saveta kako da razlikujete šminku koja je još dobra od one kojoj je prošao rok trajanja.

Maskara
Zahteva najveći oprez jer četkica na putu od tube do trepavica redovno prikuplja bakterije. Ustajale bakterije mogu dovesti do crvenila i svraba, a u najgorem slučaju do konjunktivitisa. Maskaru bi stoga trebalo menjati svaka 2-3 meseca. Stara maskara ima miris benzina.

Korektor
Trebalo bi da prekriva nečistoće, a ne da stvara nove što se može dogoditi pri upotrebi korektora kojem je istekao rok trajanja. Korektor u obliku pudera može trajati do dve godine, dok se tekući korektori kvare u roku od godinu dana.

Puderi i rumenila
Najdugovečnija kozmetika s rokom trajanja od dve godine. Ipak, oprez je potreban kod pudera sa značajnijim udelom vode iz biljnih ekstrakata koja je plodno tlo za bakterije. Prepoznaćete ih među sastojcima po dugačkim latinskim nazivima i sledećim pojmovima u zagradama - ekstrakti kamilice, aloe vere, bambusa ili zelenog čaja. Važno je da redovno menjate četke za nanošenje šminke i da izbegavate kontakt pudera i rumenila s vodom.

Senke
Kako su u stalnom kontaktu sa sluzokožom, rok trajanja im je skraćen pa ih je potrebno menjati u proseku svaka tri mjeseca.

Olovke
Slično kao i senke, dodiruju područja gde vrlo lako mogu pokupiti bakterije i širiti ih oko očiju. Traju u proseku mesec dana, iako ni nakon dužeg vremena neće poprimiti vidljive nedostatke.

Ruž za usne
Ne sadrže vodu pa jedina opasnost proizlazi iz dodirivanja bakterija oko usana. Nakon nekog vremena mogu poprimiti neugodne mirise zbog "masnih" sastojaka. Ruž je pokvaren kada postane previše tvrd i kada se boja više ne može nanijeti ravnomerno.

Četkice i drugi aplikatori
Mogu trajati godinama ako se ispravno čiste i čuvaju. Nakon svake upotrebe četkice bi trebalo obrisati suvim frotirom ili papirom i oprati ih šamponom za kosu svake dve do tri nedelje. S druge strane, sunđerčići su kao stvoreni za bakterije pa bi ih trebalo zameniti jednom nedeljno.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.