Tužilaštvo se ne žali, žalbe ulažu Gotovina i Markač

HAG, 17. maja 2011. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala neće uložiti žalbe na presudu hrvatskim generalima Antu Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, izjavio je u utorak agenciji Beta savetnik glavnog tužioca Frederik Svinen.

Istovremeno, odbrane Gotovine i Markača dostavile su Tribunalu najavu da će uložiti žalbe na presudu kojom je Gotovina osudjen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja 1995.

"Posle pažljivog proučavanja presude u slučaju Gotovina, Tužilaštvo je odlučilo da ne ulaže žalbe", rekao je Svinen.

Posle te odluke tužilaca, general Čermak koji je presudom oslobodjen krivice, pravosnažno je oslobodjen. Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je 15. aprila hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 zatvora zbog zločina nad sprskim stanovništvom Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja 1995.

Prema presudi, Gotovina (53), koji je zapovedao Olujom, i Markač (53), kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tudjman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Pogledajte još