Nova uredba o konverziji 1. juna

BEOGRAD, 17. maja 2011. (Beta) - Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je u utorak da bi nova uredba o konverziji prava korišćenja zemljišta u pravo svojine trebalo da bude predstavljena 1. juna i usvojena sredinom tog meseca.

Dulić je na konferenciji Saveta stranih investitora u Srbiji kazao da je treća verzija uredbe bila neophodna "jer u ovom trenutku ni poreska uprava ni lokalne samouprave nisu bile u stanju da brzo sprovedu konverziju, zbog čega će odgvornost biti prebačena na sudske procenitelje uz kontrolu državnih organa".

Ministar je objasnio da postoje dva modela konverzije u uredbi pri čemu prvi podrazumeva da procenu vrednosti zemljišta ne vrši poreska uprava, već ovlašćeni sudski procenitelji, a da zatim lokalna samouprava proceni troškove pribavljanja prava korišćenja.

Drugi model, kako je kazao Dulić, predvidja da lokalne samouprave zoniraju teritoriju opština i da one inicijalno odrede tržišnu vrednost zemljišta.

On je istakao da očekuje da će to biti poslednja verzija uredbe i da će konverzija, koja je sada u zastoju, biti završena vrlo brzo.

Pogledajte još