SNAŽAN BJUTI SAVEZNIK: Med u službi nege kože i kose

Med je jedan od nutritivno najbogatijih prirodnih proizvoda koje koristimo vekovima i izuzetno je koristan za lice i kožu. Ima zaceljujuća, antimikrobna i protivupalna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći kod problema s kožom, poput akni, suve kože i neujednačenog tena. Med, posebno nepasterizovani (sirovi med), smatra se izvrsnim, ne samo za vaše zdravlje već i za lokalnu primenu.

Šta bi moglo biti korisnije za kožu od prirodnog proizvoda, bez konzervansa, hemije i drugih neželjenih supstanci? Maske, kreme, serumi i pilinzi na bazi meda imaju odličan efekat na kožu lica, tela i kose.

U današnje vreme, spoznajom beneficija meda, na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda za negu lica na bazi meda. Međutim, ukoliko niste ljubitelj industrijskih proizvoda, uvek možete nešto napraviti sami kod kuće.

Za kosu

Med možete koristiti u maskama, kao šampon ili da posvetlite svoje vlasi. Čak, jača koren kose i smanjuje gubitak vlasi.

Mnogo je prednosti koje ima med za kosu, a najveće su: bogata antioksidativna svojstva koja sprečavaju oštećenja, održava kvalitet kose i kože glave, jača folikule dlake, smanjuje opadanje kose, sadrži antibakterijske i antiseptičke osobine, sprečava infekcije vlasišta i rešava probleme peruti, ekcema i psorijaze, omogućavajući nesmetan rast kose.

Za lice

Mnoge kreme i balzami dostupni na tržištu sadrže neku vrstu meda ili mirišu na med, što nas navodi da ih kupimo. Ipak, nekad je najbolje napraviti maske za lice od domaćeg meda kod kuće.

Sam med se može nanositi na lice svaki dan, a med na koži možete ostaviti i preko noći. U svakom slučaju će vam koža ostati mekana i jako zahvalna za ovaj tretman.

Med poseduje lekovita svojstva - antibakterijska, antiupalna, zaceljuje rane i hrani kožu.

Izvor: Azra.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još